Tekijöiden päivä 2021

Tekijöiden päivä Kemijärvellä 20.11.2021


Koillisen Kirjoittajat ry. emännöi ja isännöi Lapin Kirjallisuusseuran tämän vuoden Tekijöiden päivää, joka oli Kemijärven kaupungin 150-vuotisjuhlien ansiosta tavallista juhlavampi. Kaunis ympäristö, maittavat tarjoilut ja kaupunginjohtaja Atte Rantasen ja tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen tervehdykset lisäsivät juhlatunnelmaa.

Tilaisuus oli samalla monipuolinen katsaus Kemijärven kulttuurielämään. Kahvion seinällä pyöri Itä-Lapin valokuvaajien videoesitys ja ikkunalaudoilla ilahdutti päiväkotilasten Huhuu-pöllönäyttely. Tunturiharmonikat ja Koillis-Lapin musiikkiopiston opiskelijat ja opettajat musisoivat kirjallisuusohjelman lomassa.

Kustannusliike Atrain & Nordin Matti Ylipiessan ja suunnittelutoimisto Tammikuun Minna Kurttilan esitykset antoivat kuulijoille kirjoittajien kaipaamaa tietoa käsikirjoituksen tiestä kirjaksi, joko painetuksi tai e-kirjaksi.


Käsitys kirjallisuudesta laajenee

Tekijöiden päivä on ennen kaikkea lappilaisen kirjallisuuden vuosikatsaus. Nyt oli haastateltaviksi valittu kahdeksan esikoiskirjailijaa tai kirjoittajaryhmää. Kattaus toi hyvin esille kirjoittamisen ja kirjallisuuden monipuolisuuden tällä hetkellä ja ehkä jopa kirjallisuuden käsitteen muuttumisen.

Posiolainen ryhmä Höyryhatut – Pirkko Mäkelä, Tarja Revonmäki, Sirpa Keränen ja Päivi Orjasniemi – on julkaissut jäsentensä yhdessä Pykeiaan tekemän matkan vaikutelmista runo-valokuva -teoksen Nämä värit eivät ole tämän maailman. Ryhmäläisten haastattelusta jäi erityisesti mieleen työskentelytapa, jota voisi soveltaa muissakin pienehköissä, vapaissa kirjoittajaryhmissä. Kukin ryhmän jäsen on vuorollaan ”diktaattori”, joka antaa kirjoittamista edistäviä tehtäviä muille, tietysti itselleenkin.

Mirjami Hiltusen Siirin ja Santerin hoviväki on musiikkisatu. Kuvitettuun satukirjaan liittyy musiikkinäytteitä, joita pääsee kuuntelemaan QR-koodin tai linkin kautta. Hiltunen on kanttorina työskentelevä musiikin maisteri, joka ylläpitää myös musiikkikoulua. Hän on jatkanut ja kehittänyt edelleen arvostamansa musiikkipedagogin, Veronika Järvisen, työtä.

Tuomo Pirttimaan esikoisromaani Hete (Johnny Kniga) on saanut kiitosta valtakunnallisessakin kritiikissä. Romaanissa on dekkarin piirteitä, mutta Pirttimaa kertoo, että hänelle juonta tärkeämpiä ovat henkilöt. Niistä hän lähtee kirjoittaessaan liikkeelle.

Toinen valtakunnallisesti noteerattu lappilainen esikoiskirjailija on Kirsi Karhu, jonka teos Unelmalista (Basam Books) oli Helsingin kirjamessujen ohjelmassakin. Unelmalista on eroottista kirjallisuutta, mikä synnyttikin kahvipöytäkeskustelua eroottisen kirjallisuuden luonteesta. Karhu haluaa tehdä eroa toisaalta harlekiinikirjallisuuden, toisaalta mies-nais -kysymyksiä käsittelevän kirjallisuuden suuntaan. Hänen mukaansa seksistä voidaan kirjoittaa samalla tavalla kuin vaikka luonnosta. Kaiken perusta on tarkka havainnointi.

Kari Tallavaara on koulutukseltaan historianopettaja ja hänen teokseensa Moukku. Nimeään parempi mies (Väyläkirjat) onkin talletettu perimätiedon varaan mutta fiktiivisessä muodossa Pelkosenniemen paikallishistoriaa.

Samanlainen tausta on Mauri Tammelan teoksella Meni tai ei (Väyläkirjat). Kirjoittajan isän kertomat jutut ovat muuttuneet kiehisiksi, mikä on Tammelan ystävältään nappaama nimitys lyhyille proosateksteille. Juhani Aho nimesi sellaiset lastuiksi. Tammelan kiehisissä on kittiläläisen Veikko-Matti Mäkitalon kuvitus.

Esikoiskirjailijajoukon nuori lupaus on 17-vuotias Jarkko Tervola, joka on julkaissut omakustanteena runokirjan Rannalla elämän virran. Ensimmäiset runot kokoelmaan on kirjoitettu jo yläasteaikana. Jarkko tunnetaan Kemijärvellä kulttuuriharrastuksistaan nuorisoteatterin ja lyhytelokuvien parissa. Itse hän korostaa runojensa olevan itsensä etsimisen prosessia.

Lounais-Lapin lukijoille tutun sarjakuvan, Katkeransuloista, piirtäjä, kuvataiteilija Laura Torvinen on Tornion 400-vuotisjuhlavuoden merkeissä tehnyt kuvitetun e-kirjan Kummitustarinoita Torniosta ja lähiseudulta. Linkki e-kirjaan löytyy mm. Tornion kaupungin sivuilta. Teos on ilmaiseksi luettavissa, mutta jos haluaa tukea kirjailijan työtä, sen voi ladata myös itse määräämällään hinnalla. Laura edustaa monella tapaa uutta kirjantuotannon tapaa.


Anna Kyrö

Kuva: Anna Kyrö

Haastatellut kirjailijat:

Ylärivi vas. Laura Torvinen, Tarja Revonmäki, Pirkko Mäkelä, Sirpa Keränen, Kirsi Karhu, Mirjami Hiltunen

Alarivi vas. Kari Tallavaara, Jarkko Tervola, Tuomo Pirttimaa, Mauri Tammela