Uutisia 2008

Tapahtui vuonna 2008

Lorulai-kilpailu onnelliseen päätökseen

Omakustantajia koolla tekijäinpäivillä Torniossa

Lorulai-kilpailu innosti loruilijoita

Antologia ja kertomustekniikka syksyn asiaa

Savupirtillinen runonkuulijoita

Möllärimestarin runosarjassa hopeaa Virpille

Rinki Yöttömän yön kirjamessuilla

Virpille kunniamaininta runostaan

Elämän kosketus runoissa

Ringillä edessään vuosi täyttä toimintaa

Rinki täytti 35 vuotta

Martin vaellukset runokirjaksi

Lorulai-kilpailu onnelliseen päätökseen

Kirjoittajaryhmä Ringin valtakunnallisen Lorulai-lastenlorukilpailun tulokset julkistettiin 26.11.2008 Kemin kaupunginkirjastossa järjestetyssä tilaisuudessa. Voittajat esitteli Ringin varapuheenjohtaja Matti Ylipiessa.

Voittaneiden lorujen lisäksi tilaisuudessa kuultiin myös muuta kilpailun antia. Yleisön joukossa heitettiin lorupussia, josta kiinni saanut poimi aina yhden kilpailuun osallistuneen lorun luettavakseen. Suurin osa palkituista oli niin pitkämatkalaisia, etteivät voineet osallistua tilaisuuteen, mutta heille lähtivät taulut ja kunniakirjat postitse.

Lorulai-lastenlorukilpailun tulokset

Saneltujen lorujen sarjassa tuomaristo päätyi jakamaan vain ensimmäisen palkinnon. Sen sai Oskari Eskelinen, 3 v, Rovaniemeltä. Lorun Nukkumaan sohvalle oli kirjannut ylös äiti Anne Eskelinen. Palkinnoksi Oskari sai Eila Leminahon klovniaiheisen taulun Olen taas niin rakastunut.

Alle 16-vuotiaiden sarjan voittaja oli Iida Pekkala Torniosta lorullaan Sahaa katki, palkintona Marjo Hyttisen grafiikanlehti. Toiseksi selvisi Miika Niskanen Torniosta tekstillään Mettämies Kalle! ja kolmanneksiHenry Salmi Torniosta lorullaan Muu, möö, mää. Tunnustuspalkinnon sai Laura Niemi Kuivaniemeltä.

Yli 16-vuotiaiden sarjan voitti Elina Nuutinen Lappeenrannasta lorullaan Huttusen Eemelin kännykkä, palkintona Tero Elorannan "hiilipiillos" Rannalla. Toiseksi tuli Petri Nurmi Helsingistä lorullaan Neiti Tuusannuuska ja kolmanneksi Leena-Kristiina Rehula Orimattilasta lorullaan Suukkopuu. Tunnustuspalkinnon sarjassa sai Sinikka Lappeteläinen Torniosta.

Kaikkia toiseksi ja kolmanneksi sijoittuneita samoin kuin tunnustuspalkinnon saaneita muistettiin kunniakirjalla.

Lyriikan sivuilta voit lukea Lorulai-loruja. Kuvasatoa 2008 kuva 5

Omakustantajia koolla tekijäinpäivillä Torniossa

Lapin Kirjallisuusseura ja Tornion kirjasto järjestivät kolmannen kerran omakustantajien tekijäinpäivän Torniossa 15.11.2008. Tilaisuuden juonsi Sinikka Lappeteläinen, Lapin Kirjallisuusseuran hallituksen jäsen ja rinkiläinen. Hän kertoi alkupuheenvuorossaan seuraavaa:

Sanoilla on merkitystä, laulunkin sanoilla. Aamulla kuulin Juha Tapion laulamana sanat: ”kaksi puuta, sateen pieksämää, katsoo kevääseen ja seisoo erillään, kaksi vanhaa puuta alla maan kaiken aikaa punoneet on yhteen juuriaan”. Sanojen parissa vietämme toivon mukaan tänäänkin koskettavia hetkiä, ”punomme yhteen juuriamme”.

Tekijäinpäivässä ovat mukana: Virpi Summa Kemistä runoteoksellaan Kosketus, Niilo Koivisto Tornion Arpelasta pohjoisen hilla-, kala- ja metsästysretkistä kertovalla kirjallaan Kiehtova tervastuli, Martti Takalo Kemistä runoteoksellaan Olen vaeltaja vain, Eero Ranta Tervolasta lapsuusmuisto- ja erätarinakirjallaan Pyytömiehet ja muita, Viljo Saariniemi Kivitaipaleelta historiateoksellaan Elämää korpikylässä ja Riitta Lehvonen Sodankylän Purnumukasta omaelämäkerrallaan Tyttö teurastaja.

Itsekin omakustantamisen tietä käyneenä olen miettinyt, mikä saa kirjoittajan tälle tielle. Mikä meitä omakustantajia yhdistää? Ehkä meille tänään selviää asiasta jotain olennaista. Kun tutustuin Martti Takalon runoteokseen, löysin sieltä kirjan nimirunon, joka mielestäni raottaa tätä itse julkaisemisen tarvetta, jopa vimmaa. Kuvasatoa 2008 kuva 4

Lorulai-kilpailu innosti loruilijoita

Ringin julistamaan valtakunnalliseen Lorulai-lastenlorukilpailuun tuli määräaikaan 15.9.2008 mennessä 155 nimimerkiltä yhteensä 279 lorua.

Runsain osanotto oli alle 16-vuotiaiden sarjassa, johon osallistui peräti 108 nimimerkkiä 122 lorulla. Yli 16-vuotiaiden eli aikuisten sarjaan osallistui 37 nimimerkkiä 128 lorulla ja saneltujen sarjaan 5 nimimerkkiä 11 lorulla. Niiden lisäksi oli 5 nimimerkin lähettämät 18 lorua, joissa sarjaa ei ollut ilmoitettu. Osallistumiset jakautuivat koko maan alueelle ja tulipa yksi kirje Ruotsistakin.

Tuomaristo, johon kuuluvat lastenkirjastonhoitaja Tarja Peltonen (Kemi), lastentarhanopettaja Helena Sandelin (Kemi), sanataideopettaja Antti Syrjäläinen (Oulu) sekä Ringin edustajina Anna Kyrö sekä Matti Ylipiessa, aloittavat työnsä välittömästi. Tulokset julkaistaan joulukuun 2008 aikana.

Antologia ja kertomustekniikka syksyn asiaa

Luovan kirjoittamisen kurssi, joka toimii yhteistyössä Kemin työväenopiston ja Kirjoittajaryhmä Ringin kanssa, käynnistyy jälleen syyskuun 9. päivänä. Kokoontumiset pidetään joka toinen tiistai työväenopiston tiloissa Kemin Kulttuurikeskuksessa. Syyslukukausi päättyy 2.12.2008. Kevätlukukaudella kurssi kokoontuu ajalla 13.1.-7.4.2009. Oppitunteja koko lukuvuodelle kertyy 42. Kurssille voi ilmoittautua Kemin työväenopistossa. Nyt ilmoittautuminen on mahdollista myös internetin kautta.

Syksyn kurssitoiminnassa näyttelee suurta osaa Ringin uusimman antologian tekstien kokoaminen. Edellinen antologia ilmestyi vuonna 2006. Antologiatekstien lisäksi kurssilla puidaan kertomuksen tekniikkaa; kuvausta, dialogia ja tarinaa/juonta. Kurssille voi tuoda myös muita omia, kaunokirjallisia tekstejään ja saada palautetta niistä. Opettajana toimii Matti Ylipiessa.

Savupirtillinen runonkuulijoita

Rinkiläisten perinteinen runotilaisuus 3. elokuuta 2008 sai taas Meripuiston savupirtin seinät pullistelemaan. Eipä juuri enempää väkeä olisi sisälle mahtunut! Yleisössä oli paljon vanhoja tuttuja, joille savupirtin tapahtumasta on tullut jo vuotuinen tapa, mutta ilahduttavasti mukana oli myös uusia tuttavuuksia.

Tänä vuonna runot liikkuivat enimmäkseen kesän muisteluissa lapsuudesta aikuisuuteen. Teksteissä oli niin huumoria kuin vakavampiakin asioita, joita käsiteltiin elämänmyönteisesti - vaikka läpi kyynelten.

Musiikillisen antinsa tilaisuuteen toi Inkeri Lamminen lauluillaan. Kuvasatoa 2008 kuva 3

Möllärimestarin runosarjassa hopeaa Virpille

Rinkiläisen Virpi Summan runosuonen sykintä on tänä vuonna saanut kiitosta jo useaan otteeseen. Uusin kunniamaininta tuli Päätalo-Instituutin Möllärimestari 2008-kilpailusta, jossa Virpi saavutti runoteosten sarjassa hopeasijan kokoelmallaan Kosketus.

Ringin historiassa tämä oli jo toinen Möllärimestari-kilpailun palkinto, sillä v. 2006 Ringin antologia Näen mitä haluan palkittiin parhaana antologioiden sarjassa.

Rinki Yöttömän yön kirjamessuilla

Rinki oli läsnä Oulun kirjamessuilla 16.-17.5. minikokoisella osastolla, mutta toimeliaalla osallistujajoukolla. Se antoi tilaisuuden sekä esitellä omaa toimintaa että ottaa irti kaikki mahdollinen messujen monipuolisesta tarjonnasta. Yöttömän yön messut oli kirjoittajayhdistyksen näkökulmasta nimenomaan kulttuuritapahtuma ja hyvä sellainen. Näytteilleasettajien joukossa oli kirjakauppoja, antikvariaatteja, lehtiä, kirjastoja, kustannusliikkeitä, pien- ja omakustantajia, kirjoittaja- ja kulttuuriyhdistyksiä jne. Kolmella ohjelmalavalla oli esiintyjinä kirjailijoita, tutkijoita ja muita asiantuntijoita, joten kuunneltavaa riitti ja aikaa piti varata tietysti notkuvien kirjapöytienkin koluamiseen. Julkkikset ja bestsellerit ovat tarjolla joka paikassa; kiinnostavinta oli etsiä jotakin ennen tuntematonta.

Kirjallisuudessa on läsnä kaikki maan ja taivaan välillä, yllä ja allakin. Aiheita riittää antiikin taruista portsarien työhön, rikoksista koiran käyttäytymiseen ja Heinäpään ja Pateniemen paikallishistorioista venäläisyyteen. Paperikoneen huoltaminen, teknologinen tutkimus, kirjoittaminen ja kielten suhteet olivat kuin veljet keskenään, kun näiden alojen edustajat kohtasivat Ringin osastolla. Tieto- ja kaunokirjallisuuden suhteita oli mahdollisuus pohdiskella vaikkapa kuuntelemalla Hannu Mäkelän ja Anna Kortelaisen työskentelystä L. Onervan parissa tai keskustelemalla Paula Havasteen kanssa, joka on joutunut miettimään kysymystä Lappi-aiheisia historiallisia romaaneja kirjoittaessaan.

Kirjoittajakoulutuksen kysymykset kiinnostivat tietenkin. Rinkiläisille tutut Essi Kummu ja Pauliina Vanhatalo keskustelivat Reijo Virtasen kanssa kirjailijuudesta ja kouluttautumisesta. He pohtivat mm. kirjoittajan kypsyyttä suhteessa tekstiinsä, mikä tulee esille tavassa, jolla kirjoittaja kuulostelee tekstinsä valmiutta ja puolustaa sitä.

Oman pöytämme ääressä solmittiin suhteita kirjoittaja- ja taideryhmien kesken. Kaipuu poikkitaiteellisuuteen näyttää olevan vahva. Ohjelmalavan puolella kirjallisuuden kytkökset kuvataiteisiin ja musiikkiin tulivat esille monin tavoin. Ville Ranta esitteli sarjakuvaromaaniaan Kajaani, jossa kuva saa sarjakuvasta ja kirjan kuvituksesta poikkeavan tehtävän. Oululainen Huutomerkki-yhdistys huomioi ruumiinkulttuurinkin ja polki osastollaan sinnikkäästi kuntopyörää. Toisaalta omillaan toimeen tulevaa sanaa on hiottava huolella, jos ottaa tehtäväkseen vaikkapa kääntää Shakespearen Sonetit uudelleen, niin kuin Leo Saukkoriipi on tehnyt.

Lorulai-kilpailumme herätti kiinnostusta erityisesti opettajien ja lasten keskuudessa. Paksu pino esitteitä teki kauppansa, joten voimme odottaa runsasta osallistumista kilpailuun. Lasten ja nuorisokulttuuri oli ylipäätään ilahduttavasti esillä. Naapuriosastollamme, Valveen sanataidekoulun esittelypisteessä, oululaiset kahdeksasluokkalaiset esittelivät lukemiaan kirjoja oivaltavasti ja sujuvasti.

Kannatti siis lähteä. Isojen ja pienten toimijoiden sopiminen samoille messuille on ilahduttavaa. Vuorovaikutus rikastuttaa. Kirjallisuuden koko kentän hahmottaminen on harrastajillekin tärkeää. Harmi vain, että ne kustannukset, jotka isoille firmoille ovat pikkurahoja, ovat pienille yhdistyksille ja omakustantajille kohtuuttomia. Kuvasatoa 2008 kuva 2

Virpille kunniamaininta runostaan

Työväen Sivistysliiton Varsinais-Suomen Piirijärjestö julisti talvella 2008 runokilpailun "Kuka minä olen? Mihin minä kuulun? Mitä minä tunnen?". Rinkiläinen Virpi Summa osallistui kilpailuun ja ylsi kunniamainintaan runollaan Jokaisella karjalansa.

Kilpailuun osallistui useita satoja kirjoittajia.

Elämän kosketus runoissa

Kemiläinen Virpi Summa on koonnut vuosien mittaan syntyneet runonsa omakustannekokoelmaksi Kosketus (2008). Runot heijastavat evakkoon joutuneen lapsen ja uusiin ympäristöihin ja elämänkuvioihin asettuneen aikuisen tuntoja. Elämän joskus kipeäkin kosketus jalostuu koskettavaksi runoudeksi.

Virpi on pitkäaikainen Ringin jäsen, jonka proosatuotantoa löytyy mm. Ringin kotisivuilta ja antologioista.

Lue Anita Myllykosken arvio kirjasta!

Ringillä edessään vuosi täyttä toimintaa

Kirjoittajaryhmä Ringin vuosikokous 28.2.2008 osui sattuvasti samaan aikaan, kun Ringin kotisivut ehtivät vuoden ikään. Tyytyväisenä kokous kirjasi ylös, että sivuilla on vieraillut ensimmäisen vuoden aikana peräti 3340 kävijää.

Ringin 35-vuotisjuhlavuotta siivittää Lorulai-lastenrunokilpailun lisäksi valmistautuminen seuraavan vuoden alussa ilmestyvään antologiaan. Muutoin vuoden 2008 toimintasuunnitelma noudattelee vanhaa tuttua käytäntöä. Tärkeimmät tapahtumat kirjoittajakoulutuksen kannalta ovat luovan kirjoittamisen kurssi yhteistyössä Kemin työväenopiston kanssa sekä viikonloppuseminaari, jonka teemaksi on kaavailtu kirjoittamisen ja kuvataiteen yhteyttä.

Perinteisesti järjestetään keväällä illanvietto tai retki opintopiiriin osallistuneille ja syksyllä jäsenten tapaamistilaisuus "syysmykkula". Toukokuussa Rinki osallistuu Oulun kirjamessuille ja loppukesästä pidetään tuttuun tapaan Meripuiston savupirtissä runotuokio.

Ringin puheenjohtajana jatkaa edelleen Anna Kyrö ja varapuheenjohtajana Matti Ylipiessa. Muiksi varsinaisiksi jäseniksi hallitukseen valittiin Elsa Partala, Kaija Koivisto, Maarit Alatossava, Virpi Summa, Saara Heikkinen, Anita Myllykoski ja Annukka Immonen sekä varajäseniksi Marja-Leena Vierelä, Toini Marjamaa, Kalevi Sipola ja Teuvo Karén.

Ringin jäsenmaksun suuruutena päätettiin pitää 5 euroa.

Rinki täytti 35 vuotta

Kirjoittajaryhmä Rinki täytti 35 vuotta ja juhli synttäreitään Kemissä Vihreän Hatun Viikon puitteissa 19. helmikuuta 2008. Kemin kaupunginkirjastossa järjestettyyn tilaisuuteen saapui kaiken ikäistä väkeä, ihan kirjaimellisesti vauvasta vaariin.

Vauhdikkaasta ohjelmasta vastasivat Kemin työväenopiston lapsiryhmät, jotka esittivät rinkiläisten keräämiä ja kirjoittamia lastenloruja. Tenavateatteri toi estradille myös Ringin maskotin Lorulain ja Musiikkiteatteri Metakka ilotteli Sami Itkosen säveltämillä loruilla. Musiikillisen panoksensa tilaisuudelle antoi myös Kari Hanhisuanto sanoittamillaan lauluilla.

Juhlivaa Rinkiä kävi onnittelemassa Lapin kirjallisuusseuran puheenjohtaja Alli Liste, jonka tuomat synttärikukat vastaanotti Ringin puheenjohtaja Anna Kyrö.

Syntymäpäivän kunniaksi Rinki julisti valtakunnallisen Lorulai-lastenlorukilpailun, joka kestää aina syyskuun puoliväliin saakka. Kuvasatoa 2008 kuva 1

Martin vaellukset runokirjaksi

Ringin jäsen, kemiläinen Martti J. Takalo on julkaissut runokirjan Olen vaeltaja vain. Kirjan runot ovat syntyneet vuosien varrella "työn ohessa, eläkkeellä ja inspiraation leimahduksina". Mielenkiintoisissa runoissa nousevat esiin kirjoittajan vienankarjalainen tausta, elämänhuumori ja ortodoksinen usko. Elämää ja tapahtumia tarkastellaan karjalaisen kulttuurin pohjalta ja elämänkokemukset koetetaan tuoda realistiseen valoon.

Takaisin sivulle Uutisarkisto