Bongaus 58

Alan Bradley: Nokisen tomumajan arvoitus. As Chimney Sweepers Come to Dust, 2015. Suom. Maija Heikinheimo, 2017. Flavia de Luce -dekkarisarja.

Flavia de Luce on 12-vuotias neropatti, jonka intohimona on kemia ja rikosten selvittäminen. Hän asuu isänsä ja kahden ärsyttävän sisarensa kanssa rapistuvassa kartanossa 1950-luvun alun englantilaisella maaseudulla. Flaviaa ymmärtävät ja salavihkaa auttavat kartanossa työskentelevät rouva Mullett ja Dogger.

Kanadalaisen Alan Bradleyn kirjassa Nokisen tomumajan arvoitus Flavia lähetetään Torontoon Kanadaan tyttöjen sisäoppilaitokseen, jossa hänen edesmennyt äitinsä on opiskellut. Tuskin Flavia on ehtinyt asettua taloksi, kun hänen huoneensa takkahormista putoaa ruumis.

Tarkkaillessaan koulun opettajia ja tyttöjä Flavia tutustuu Fabianiin. Tämä ”oli pitkä vaalea tyttö, joka näytti siltä kuin olisi Suomesta: hän oli kalpea ja viileä pohjoismaiseen tyyliin, ja hänellä oli vähän liikaa kasvopuuteria aivan kuin hän yrittäisi peittää näppylöitä. Mietin, oliko hänetkin karkotettu kotimaastaan niin kuin minut.” (s. 76) Fabian ei ole kuitenkaan sitä, miltä hän näyttää...

Takaisin sivulle Bongaa Suomi!