Bongaus 53

Vilmos Kondor: Budapestin vakooja (A Budapesti kém 2010, suom. Tähti Pullinen). Tammi 2014.

Budapestin vakooja on kolmas osa Vilmos Kondorin dekkarisarjassa, jossa päähenkilönä on toimittaja Zsigmond Gordon. Kirjassa eletään vuotta 1943 ja Gordon joutuu mukaan salaiseen operaatioon. Mutkikkaalla matkallaan Venetsiaan hän poikkeaa Tukholmassa ja tutustuu pensionaatin emäntään, mahdottoman laihaan suomalaisnaiseen.

”Kerran nainen oli alkanut kertoa hänelle keittiöenglannillaan jotakin suomalaisten ja unkarilaisten sukulaisuudesta, ja Gordon oli kuunnellut kiinnostuneena. Hän ei ymmärtänyt jutusta sanaakaan, sillä koko suomalaisugrilaisen kiistan puhjetessa hän oli itse asunut jo pitkään Amerikassa, eikä hän Unkariin palattuaan nähnyt mitään tarvetta päivittää tietojaan ylikuumenneen kiistan suhteen.” (s. 71)

Taksinkuljettajan kyydissä, s. 72:

” – Vieläkö suomalaislapsia otetaan vastaan? Gordon kysyi.

Kuljettaja mutisi selvästikin vaivautuneena jotakin Neuvostoliiton ja Suomen välisestä sodasta ja onnekkaista ruotsalaisista sekä siitä, että tämä nyt oli vähintä, mitä he saattoivat tehdä. Pienet suomalaiset orpolapsiressukat, neuvostosotilaat olivat tappaneet heidän vanhempansa, kuinka voisi kieltäytyä vastaanottamasta näitä lapsia, mies selitti niin liikuttuneena,”

Salanimen käyttö dekkarikirjallisuudessa ei ole epätavallista, mutta yleensä tiedetään kuka tai ketkä ovat nimen takana. Vilmos Kondorin henkilöllisyyttä ei tiedetä. Lukijana ei voi olla havaitsematta yhtäläisyyksiä nyky-Unkarin hallintoon ja asenteisiin. Muutamia vuosia sitten käytiin Unkarissa kiistaa suomen ja unkarin kielen sukulaisuudesta.

Takaisin sivulle Bongaa Suomi!