Uutisia 2015

Tapahtui vuonna 2015

Ikkunalla keltainen kukka - Ringin 19. antologia julkistettiin

Virpi kirjoitti tarinoita luontokuviin

Laululyriikan kahlaamo Oulussa

Ringillä taas uuden antologian vuosi

Suunta-palkinto Sinikalle

Runon ja musiikin liitto näytti voimansa

Ikkunalla keltainen kukka - Ringin 19. antologia julkistettiin

Kirjoittajaryhmä Ringin uusin antologia Ikkunalla keltainen kukka julkistettiin torstaina 15.10.2015 Kemin kaupunginkirjastossa. Yhteensä 25 rinkiläisen kaunokirjallisista teksteistä koostuva, 225-sivuinen antologia on järjestyksessä 19. yhdistyksen 42-vuotisen historian aikana.

Antologian toimituskunnassa olivat mukana Toini Marjamaa, Irma Melin ja Anita Myllykoski. Kirjan upea kuvitus onTerhi Suomelan käsialaa. Kuuden alaotsikon alle jaetuissa teksteissä on runoa, proosaa ja draamaa, toisin sanoen kaunokirjallisuuden koko kirjo.

Anita Myllykoski, joka julkistamistilaisuudessa esitteli antologian, paljasti, että kaikki lähetetyt tekstit saivat sijansa antologiassa, yhtään kirjoitusta ei jouduttu hylkäämään. Näytteitä teksteistä lukivat tilaisuudessa Anna Kyrö. Toini Marjamaa, Elsa Partala ja Kaija Koivisto.

Kuvasatoa 2015 kuva 10

Virpi kirjoitti tarinoita luontokuviin

Satukirjailijanakin uraa tehnyt Virpi Summa heittäytyi vaihteeksi luontokuvaajien Heikki Jaakkolanja Pentti Korpelan kelkkaan. Yhteistyön tuloksena syntyi viehättävä kuvakirja Siipien suhinaaalaotsikkonaan Kohtaamisia luonnossa: mitä eläimet kertovat. Virpi toimi eläinten tulkkina ja kirjoitti jokaisesta luontokuvasta iltasadun mittaisen tarinan.

Luontoteoksen julkistamistilaisuus Kemin kaupunginkirjastossa lauantaina 26.9.2015 oli yhtenä Taiteiden yön tapahtumana. Heikki ja Pentti musisoivat kitaroidensa kanssa ja Virpi luki yleisölle kolme eläintarinaa tuoreesta teoksesta. Kirjan on kustantanut Väyläkirjat.

* * *

Virpi Summalle tämä oli jo toinen kirjanjulkistamistilaisuus kuluvan syyskuun aikana. Maurin päivänä 22.9.2015 julkistettiin Kemin prosaistien yhteinen novellikokoelma Myrsky. Mukana kirjoittajissa oli Virpin lisäksi myös toinen Ringin jäsen Kari Hanhisuanto. Myrsky-teoksen tuotto menee lyhentämättömänä Kemin koululaisten luku- ja kirjoitusharrastuksen tukemiseen.

Kuvasatoa 2015 kuva 9

Antologian odotus siivitti syysmukkulaa

Ringin perinteinen syysmukkula vietettiin 22.8.2015 vanhassa tutussa paikassa, Puutyöväenosaston majalla Vähämaassa. Paikalle oli saapunut viitisentoista rinkiläistä.

Veräjänvartijat kantoivat kahvivettä tonkkakaupalla, ja kyllä sumppia ryystettiinkin. Pöytä oli jälleen täynnä herkkuja ja makkaraa paistettiin takassa, joka tänä vuonna ei savuttanut yhtään.

Anita kertoi syksyllä ilmestyvästä Ringin uudesta antologiasta. Toini testasi, kuinka hyvin edellinen antologia osataan. Palkintoja ei jaettu, mutta parhaat pääsivät pistesijoille.

Luovan kirjoittamisen kurssin opettajalta Juhani Hiltuselta tentattiin, mitä hän on suunnitellut syksyn tunneille, mutta kovin oli mies salaperäinen.

Kuten mukkuloissa aina – kerrottiin vitsejä, naurettiin, poristiin kesän tapahtumista ja rentouduttiin. Siitä on taas hyvä ponnistaa kirjalliseen luovuuteen.

Kuvasatoa 2015 kuva 8

Laululyriikan kahlaamo Oulussa

Oulussa järjestettiin Muusajuhlien yhteydessä Laululyriikan kahlaamo. Viikonloppukurssilla 22.-23.8.2015 paneuduttiin laulun sanoituksen saloihin. Rinkiläisistä kurssilla olivat mukana Elsa Partala ja Saara Heikkinen (etummaisina istumassa). Huutomerkki ry:n järjestämän kurssin ohjaajana toimi taitelija Jukka Takalo (edessä oikealla).

Kauniissa elokuun säässä kurssilaiset työskentelivät osan kurssiajasta Tähtitornin kahvilan terassilla.

Kuvasatoa 2015 kuva 7

Runo on rajatonta

RunoRajaton veti salin täyteen väkeä Åströmin kartanoon Torniossa lauantaina 8.8.2015. Yleisö sai kokea runon lisäksi laulun, tanssin ja teatterin iloa, jota tarjosivat lukuisat esiintyjät läheltä ja kauempaa. Oli mm. Rytmiä evääksi, Arvolan saagoja, Senjoorien tanssia, Tornion kansalaisopiston Draamaryhmän ja Sanataideryhmän esityksiä, TeatteriRajan Osotelma ja vapaa estradi runoilijoille.

Sinikka Lappeteläinen järjesti tapahtuman jo kolmannen kerran yhteistyössä Tornion kulttuuritoimiston kanssa, nyt aiheena oli Kansan runous – perinteet ja ajan rytmi. Väliajalla nautittiin myös toisenlaisesta ravinnosta Tornion Kuvataideseuran buffetissa.

Ringillä taas uuden antologian vuosi

Vuosi 2015 on Kirjoittajaryhmä Ringille jälleen uuden antologian ilmestymisen aika. Parhaillaan tekeillä oleva ja syksyllä ilmestyvä teos on Ringin 42-vuotisen historian 19. antologia.

Ringin toimintasuunnitelmaa kuluvalle vuodelle siivittävät hyvät kokemukset, joita saatiin poikkitaiteellisesta konserttikiertueesta Länsi-Pohjan Jousikvartetin kanssa. Maanantaina 23.3.2015 pidetty vuosikokous päätti jatkaa pienempimuotoisina runon ja musiikin yhdistäviä esiintymisiä vuoden mittaan esim. vanhainkodeissa.

Kemin Meripuiston Savupirtissä pidettävä runohetki päätettiin järjestää myös tulevana kesänä. Rinki pitää yllä valmiutta osallistua muihinkin esiintymisiin ja työpajoihin, joista ei tässä vaiheessa ole tarkkoja tietoja.

Koulutuksellisesti tärkeää yhteistyötä Kivalo-opiston kanssa jatketaan luovan kirjoittamisen kurssin muodossa, ja vapaan seurustelun merkeissä kokoonnutaan mm. kesä/syysmukkulaan ja pikkujouluun.

Yhdistyksen puheenjohtajaksi valittiin uudelleen Annukka Immonen, varapuheenjohtajaksi Anita Myllykoski sekä sihteeriksi Elsa Partala. Hallituksen varsinaisiksi jäseniksi valittiin Kaija Koivisto, Toini Marjamaa, Saara Heikkinen, Anna Kyrö ja Mikko Riihimäki sekä varajäseniksi Martti Takalo ja Tuula Sykkö.

Suunta-palkinto Sinikalle

Suomen Kirjailijaliitto jakaa vuosittain Suunta-palkinnon tapahtumalle tai henkilölle, joka on erityisellä tavalla edistänyt kirjallisuutta ja kirjallisuuden harrastamista omalla paikkakunnallaan. Palkinto on suuruudeltaan 1000 € ja kompassi. Kirjan vuoden kunniaksi palkinto jaettiin tänä vuonna kahdelle. Toinen vuoden 2015 palkituista on rinkiläinen Sinikka Lappeteläinen, toinen on Tulenkantajien kirjakauppa.

Sinikka tunnetaan pitkästä ja arvokkaasta työstä lappilaisen runouden, kirjoittamisen ja kirjallisuuden hyväksi. Hän on ohjannut kirjoittajaryhmiä, järjestänyt poikkitaiteellisia kulttuuritapahtumia, edistänyt kirjoittamisen, lausunnan ja tarinoiden kertomisen harrastusta Meri-Lapin ja Tornionlaakson alueella sekä ohjannut ja käsikirjoittanut lausuntaesityksiä. Hän on myös toiminut Lapin Kirjallisuusseuran arviointipalvelun arvioijana.

Palkinnot jakoi kirjailijayhdistysten neuvottelukunnan talvipäivillä Seinäjoella 13.3. Kirjailijaliiton puheenjohtaja Jyrki Vainonen.

Kuvasatoa 2015 kuva 3

Runon ja musiikin liitto näytti voimansa

Kirjoittajaryhmä Ringin ja Länsi-Pohjan jousikvartetin konserttikiertue tammikuussa osoittautui poikkitaiteelliseksi menestykseksi, jossa molemmat osapuolet saivat uusia ystäviä. Viiden konsertin kiertue Meri-Lapissa keräsi yleisöä yhteensä lähes 300 henkeä. Konserttipaikkakuntina olivat Kemi, Keminmaa, Tornio, Simo ja Tervola.

Monella paikkakunnalla yleisö tuli jutuuttamaan ja kiittelemään esiintyjiä. Runon ja musiikin liitto ihastutti. Runoja pidettiin syvästi ja inhimillisinä ja esittäjät saivat kiitosta eläytymisestä koko sydämellä. Anna Kyrön rinkiläisten runoista koostamaa ja ohjaamaa esityskokonaisuutta ihasteltiin onnistuneeksi.Tekstit olivat Marja-Leena Vierelän, Elsa Partalan, Virpi Summan, Kalevi Sipolan, Kaija Koiviston, Maarit Alatossavan, Saara Heikkisen, Kaarina Yrjönheikin ja Toini Marjamaan kirjoittamia.

Viimeisen konsertin päätteeksi Elsa Partala esitti kiitokset Länsi-Pohjan jousikvartetille ja sanoi, että kirjoittajille on ollut suuri ilo ja kunnia saada tulla kammioistaan samalle estradille jousikvartetin kanssa. Kvartetin jäsenet vakuuttelivat, että ilo on ollut molemminpuolinen.

Vielä jälkikäteenkin kiitosta on satanut monelta taholta ja on toivottu jatkoa vastaavanlaisesta yhteistyöstä.

Kuvasatoa 2015 kuvat 1 ja 2

Takaisin sivulle Uutisarkisto