Uutisia 2011

Tapahtui vuonna 2011

Tekijät esille!

Rikoksen poluilla

Syysmukkulasta vauhtia

Kirjallisuusseuran kurssilla inspiroiduttiin

Saunomalla kolmen parhaan joukkoon

Ringin lorukirja hyppäsi näyttämölle

Saaran sadut ja lorut yksiin kansiin

Vuosikokouksessa tuttuja latuja

Tekijät esille!

Lapin Kirjallisuusseura järjesti 19.11.2011 Sodankylässä Tekijöiden päivän, jossa oli esillä seuran jäsenten kuluvan vuoden aikana julkaisemaa tuotantoa.

Tilaisuuteen Sompion kirjastossa osallistui yhteensä kahdeksan kirjailijaa, joiden hengentuotteisiin yleisöllä oli mahdollisuus tutustua. Kahvittelun ja yhteisesittelyn jälkeen kirjailijanpolun eri pisteisiin jalkautuivat Ritva Kokkola, Viljo Saariniemi, Erkki Marin, Saara Heikkinen, Heimo Härmä, Pekka Jaatinen, Martti Peltomaa ja Pertti Turunen.Kuvasatoa 2011 kuva 6

Rikoksen poluilla

Kirjoittajaryhmä Rinki ja Kemin työväenopisto järjestivät yhteistyössä dekkaripajan 8.-9.10.2011. Viikonloppukurssin ensimmäinen päivä istuttiin työväenopiston ja toinen päivä Leipätehtaan tiloissa.

Kurssilla kirjailija Tapani Bagge perehdytti kirjoittajia jännitys- ja dekkarikertomusten saloihin. Aiheesta johtuen ruumiitakin syntyi, mutta onneksi kaikki olivat fiktiivisiä. Osanottajien juonikehittely leijaili sekä maantieteellisesti että ajallisesti laajalla alueella. Joku hyppäsi vieraalle maalle, joku historian havinaan ja joku toi henkilöhahmonsa ulkomailta Suomeen. Tiiviillä kurssilla kukin kirjoittaja ehti saada valmiiksi tai ainakin viimeistelyä vaille valmiiksi oman versionsa dekkarinovelliksi.

Kurssin antiin oltiin tyytyväisiä, jokaiselle "jäi takkiin" jotakin, mitä voi vastaisuudessa hyödyntää omassa kirjoitusharrastuksessaan. Kuvasatoa 2011 kuva 5

Syysmukkulasta vauhtia

Sorsastus alkoi, niin myös rinkiläisten syksy. Sydämelliset kiitokset Toinille, joka jälleen avasi kotinsa perinteelliselle syysmukkulalle 20.8.2011! Pöytään kannettiin monenmoisia herkkuja naposteltavaksi. Keskustelu soljui vapaasti aiheesta toiseen. Välillä kuunneltiin, kun Martti luki otteita edesmenneen rinkiläisen Olga Salmen evakkokokemuksista Katja Hyryn väitöskirjasta Meistä jäi taas jälki. Miten Vienan pakolaiset etsivät paikkaansa, kertoivat kokemastaan ja tulivat kuulluiksi 1900-luvun Suomessa (Rovaniemi 2011).

Toini oli valmistellut jo edellisenä päivänä grillikotaa makkaranpaistoon. Kodan leppoisa lämpö inspiroi muistelemaan saunaperinteitä ja omia saunakokemuksia. Makkaroiden maku suussa kokoonnuttiin vielä tuvassa. Annukka informoi Kemin työväenopiston Luovan kirjoittamisen piiristä, jonka vetäjänä jatkaa kirjailija Mirjam Kälkäjä alkaen 13.9.2011, sekä Dekkaripajasta, jota kirjailija Tapani Bagge luotsaa 8.-9.10.2011. Rinki on mukana molempien kurssien järjestelyissä. Seuraava Ringin antologia ilmestyy vuoden kuluttua, ja kurssit antavat osaltaan hyvää vauhtia valmisteluille. Kun vuosi vaihtuu, Pohjois-Suomen Kirjailijapäivät ovat jo ovella... Kuvasatoa 2011 kuva 4

Kirjallisuusseuran kurssilla inspiroiduttiin

Lapin Kirjallisuusseuran perinteeksi muodostunut kirjoittajakurssi Sodankylässä osoitti taas kesäkuussa 2011 suosionsa. Tänä vuonna ryhmiä oli neljä. Niissä nelisenkymmentä osanottajaa paneutui viikon ajan kirjoittamisen saloihin draaman, elämänkertaproosan, lyhyeen proosan ja lyriikan alueilla. Ringistä kurssille osallistui peräti neljä kirjoittajaa: Toini Marjamaa (draama), Irma Melin (elämänkertaproosa), Annukka Immonen ja Saara Heikkinen (lyhyt proosa).

Knoppidraamaa

”Vanha lapinmies nousi tunturiin mukanaan muutamia sieniä. Hän asetti korin tunturin laelle ja alkoi joikata. Sienet kahdentuivat kerran minuutissa. Mies lopetti joikaamisen tasan kello 24, kori oli silloin täysi. Mihinkä aikaan kori oli puolillaan?” Tällaisten knoppikysymysten, erilaisten lyhyttekstien ja joka päivälle uuden kohtauksen omaan näytelmään laatimisen avulla perehdytti Juha Hurme tusinaa opinhaluista kurssilaistaan näytelmän kirjoittamisen saloihin.

Juha ei säästellyt neuvoja, joskus hieman ankariakin, mutta aina mukana oli myönteistä palautetta, väliin jopa kiitostakin. Knoppikysymyksien tarkoitus oli opettaa, miten hämäystä voi käyttää näytelmissä, joissa katsoja tietää enemmän kuin näyttelijä, mutta ohjaaja tietää aina kaiken.

Draamaa on luonnehdittu villiintyneeksi puutarhaksi, ja sellaiselta se totisesti meidän kahdentoista tuotosten valossa tuntui. Meillä oli ankaran työn ohessa hauskaa, nauroimme paljon. Useimmille kurssilaisille jäi vakaa aikomus saattaa aloitettu näytelmä esityskuntoon, jostakin tuli jo esityspyyntöjä. (Toini)

Muistilaatikoista kannet auki

Osallistuin Taija Tuomisen proosaryhmään, jonka aiheena oli tänä vuonna elämäntarina. Meitä kiinnostuneita oli 14 innokasta kynäilijää. Osa ryhmäläisistä oli julkaissut kirjan, jotkut jopa useamman, joillakin kirja oli valmistumaisillaan. Ryhmässä oli hyvä ja kannustava henki. Mukaan tarttui tietoa, taitoa ja tietysti innostusta.

Taija Tuomisella on erityinen kyky houkutella jokainen kirjoittamaan omalla tyylillään tarinoita. Ja ryhmä kirjoitti, kynät kiisivät paperilla. Me avasimme muistilaatikkomme, niinpä syntyi luonnikkaita, mielenkiintoisia muisteluita ja elämäntarinoita. Luimme niitä ryhmälle ja annoimme palautetta. Jokaiseen päivään sisältyi kelpo annos teoriaa, jota voi näin jälkeen päin sulatella monisteita lukemalla.

Aamuluennolla kukin ryhmän vetäjä esitteli omaan alaansa liittyvää. Näin ryhmälleni tuli tuulahdus myös nykyrunoudesta, draamasta ja eräkirjallisuudesta. Päivä päättyi kunkin kohdalla, kun ns. yöjuttu-kirjoitus oli valmis.

Taija kannusti, antoi tietoa, opasti. Vielä sähköpostissa Taija muistuttaa: "Lukekaa ja kirjoittakaa kiivaasti!" Ja minä kirjoitan ainakin 5 minuuttia päivässä. (Irma)

Ei mikään likainen tusina

Lyhyen proosan tusina osanottajaa edusti maantieteellisesti kattavaa aluetta etelästä pohjoiseen ja jopa valtakunnan rajan yli. Ryhmää ohjasi kirjailija Seppo Saraspää, joka teetätti kurssilaisilla runsaasti lyhyitä harjoituksia. Oppituntien nopeat improvisoinnit todistivat kirjoittajan mielikuvituksen rajattomuuden. Yhden tai kahden sanan otsikoista syntyi joka kerta tusina tarinaa, joissa kirjoittaja lähestyi otsikkoa tyystin eri näkökulmasta. Iltatehtävissä sovellettiin päivän oppeja, miten kertomusta lihotetaan ja elävöitetään esim. henkilö- ja miljöökuvauksella sekä dialogilla.

Ryhmä kävi spontaaneja keskusteluja sujuvan tekstin ominaisuuksista. Pois heitettävien säkkiin kerättiin turhia lauseenvastikkeita, kin-päätteitä, tarpeettomia selittelyjä ja saman asian toistoa eri sanoin. Paperille jätettiin teksti, joka kuulosti selkeältä mutta silti rehevältä kerronnalta.

Kuuleman mukaan Sepon ryhmäläisillä jälkimainingit jylläävät yhä. Kirjoitusinto ei laantunut kurssin päättymiseen, vaan nipistelee sormenpäissä edelleenkin. Kukaties ryhmän jäsenistä kuullaan vielä… (Saara) Kuvasatoa 2011 kuva 3

Saunomalla kolmen parhaan joukkoon

Toini Marjamaa, rinkiläinen Keminmaasta, selvisi kolmen pääpalkinnon saajan joukkoon SKS:n järjestämässä Naisten ja miesten sauna, oma ja muiden sauna -keruukilpailussa. Palkittuja ei asetettu paremmuusjärjestykseen.

Kilpailuun lähetettiin 58 saunakokemusta, joista syntyi yhteensä yli 300 sivua tekstiä.

Ringin lorukirja

hyppäsi näyttämölle

Kertoja: Me esitämme teille nyt näytelmän, joka on koostettu Kakaroille karpaloita -lorukirjan pohjalta. (Näyttää kirjaa.) Tuolta näyttää jo Huttusen Eemeli tulevanki. (Eemeli menee pankkiautomaatille ja nostaa ison tukun rahaa. Sonera-kauppaan. Kertoja seuraa koko ajan vierestä ja reagoi tekemisiin ja sanomisiin. Voi kommentoidakin.)

Huttusen Eemeli kännykän osti,

ensin kun tilinsä tyhjäksi nosti.

Pitäisi saman tien mummolle soittaa,

mutta kas, turhaanpa Eemeli koittaa.

Näin käynnistyi Putaan koulun ilmaisutaidon ryhmän (8. lk.) riemastuttava näytelmä Nuorkalla ja Hannulan koululla Torniossa 11.5.2011. Äidinkielen ja ilmaisutaidon opettaja Jaana Angeria laati ryhmän loruvalintojen ja improvisointien pohjalta käsikirjoituksen Huttusten kesä ja kakaroille karpaloita. Hän myös ohjasi puolen tunnin esityksen.

Nuorkalla näytelmä esitettiin perhekeskuksen väelle sekä lähialueen päiväkotien ja perhepäiväkotien lapsille. Hannulan koulussa esitystä seurasivat eskarilaiset ja 1.–3. luokkien oppilaat. Monenlaiset eläimet hauskuttivat henkilöhahmojen ohella. Kalle-pahis ja Perämeren hirviö toivat mukaan pientä jännitystäkin.

”Mikä oli parasta esityksessä?” ”Kaikki oli hyvvää”, 5-vuotias Iikka kiteytti katsojien mielipiteen. Kuvasatoa 2011 kuva 2

Saaran sadut ja lorut yksiin kansiin

Saara Heikkinen kokosi satunsa ja lorunsa yksien kansien väliin kirjaksi Tavallista taiteellisempi hevonen. Kirjan 112 sivulle mahtuu 29 satua ja 45 riimillistä runoa ja lorua. Kemin kaupunginkirjastossa 14.4.2011 pidetyssä julkistamistilaisuudessa saatiin hyvin mielin todeta, että kirjan ensimmäinen. painos oli myyty loppuun. Kirjan on kustantanut Nordbooks.

Saaran satuja on kymmenisen vuotta sitten esitetty radion lastenohjelmassa Pätkä sekä television Pikku Kakkosessa. Mukana kirjassa on näitä satuja mutta myös aivan uusia. Sadut kuten lorutkin soveltuvat sekä alle kouluikäisille että jo lukemaan oppineille lapsille. Sadut ovat mukavan lyhyitä ja saavat onnellisen lopun, joten ne eivät pelota pientäkään kuulijaa.

Tilaisuudessa lastenosaston kirjastonhoitaja Ilkka Leinonen haastatteli Saaraa. Noora Åhman, 8 v, esitti lorun Hilirimpsis ja Humpsantuu ja Saara kertoi uusimman satunsa, joka ei ole mukana kirjassa.

Rinki muisti jäsentään kukkakimpulla ja kiitoksilla.

Katso Anita Myllykosken arvio kirjasta. Kuvasatoa 2011 kuva 1

Vuosikokouksessa tuttuja latuja

Vuosikokous pidettiin Kemin kirjastossa maanantaina 7.3.2011 Suurin osa hallituksesta ja toimihenkilöistä valittiin jatkamaan entiseen tapaan:

Puheenjohtaja Annukka Immonen

Varapuheenjohtaja Anita Myllykoski

Sihteeri Elsa Partala

Taloudenhoitaja Toini Marjamaa

Hallituksen jäsenet: Mikko Heikkinen, Saara Heikkinen, Kaija Koivisto, Anna Kyrö, Virpi Summa ja Martti Takalo

Hallituksen varajäsenet: Toini Marjamaa, Irma Melin ja Paula Nikoskinen

Nettineuvosto: Saara Heikkinen (nettivastaava), Anna Kyrö, Anita Myllykoski ja Elsa Partala

Veräjänvartijat Erica Schroderus ja Martti Takalo

Mediavastaava Anita Myllykoski

Toiminnantarkastajat Helena Sarta ja Matti Ylipiessa

Varatoiminnantarkastajat Siiri Magga-Miettunen ja Leena Sopenlehto

Ringin toiminta painottuu kuluvana vuonna Luovan kirjoittamisen kurssiin ja viikonloppuseminaariin yhteistyössä Kemin työväenopiston kanssa. Kevään seminaarin 9.–10.4. aiheena on Minun elämäni tarinat ja vetäjänä Matti Ylipiessa. Kipin kapin ilmoittautumaan työväenopistoon! Vaikka Ringin jäsenmaksu nostettiin 10 euroon, jäsenyydestä on huomattavaa etua muun muassa, kun osallistuu ahkerasti kevätseminaariin.

Matti Ylipiessa edustaa Rinkiä työryhmässä, joka valmistelee Pohjois-Suomen Kirjailijapäiviä Kemiin. Ne pidetään 27.–29.1.2012 samaan aikaan lumilinnan avajaisten kanssa.

Syksyn toiminta alkaa perinteellisesti syysmukkulalla eli rennon tapaamisen merkeissä. Loppuvuodesta virittäydytään uuden antologian valmisteluihin.

Takaisin sivulle Uutisarkisto