Bongaus 46

Elo Tuglas, Elon kirja. Elo Tuglaksen päiväkirjamerkintöjä vuosilta 1952-1958. Suom. Raili Kilpi. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran toimituksia 534, 1990.

Elo Tuglas oli virolaisen kirjailijan, kulttuuriuudistajan ja poliitikon Friedebert Tuglaksen (1886-1971) vaimo. Hän tallensi päiväkirjaansa pariskunnan arkea Tallinnan Nõmmella otsikossa mainittuina vuosina. Suuri osa merkinnöistä koskee päivittäisiä huolia, joita vanhenevan, sairastelevan ja poliittiseen epäsuosioon joutuneen pariskunnan elämässä riitti. Päiväkirjan arkisuus johtunee siitä, että raskauttavampia merkintöjä ei tohtinut paperille panna, vaikka päiväkirjaa säilytettiinkin varmuuden vuoksi uunin lähellä.

Päiväkirja on ´Elon kirja´, mutta myös suuressa määrin ´Friedebertin kirja´. Friedebert Tuglas oli Viron kirjallisuuden arvostettu klassikko, mutta Stalinin aikana syrjäytetty kulttuuri- ja yhteiskuntaelämästä. Hänellä oli 1900-luvun alussa tiiviit yhteydet Suomeen: Tuglas oli myös tsaarin Venäjän hampaissa ja vietti osan silloisista pakolaisvuosistaan Suomessa.

Friedebert Tuglas vironsi Seitsemän veljestä ja Nummisuutarit 1920- ja 1930 –luvuilla. Uusien painosten ottaminen käännöksistä osui aikaan, jota ´Elon kirja´ valaisee. Aleksis Kivensä tuntevan suomalaisen on kiinnostavaa lukea pieniä huomioita käännös- ja toimitustyöstä. Päiväkirjasta löytyy myös tietoa siitä, keitä suomalaisia Tuglakset tapasivat noina suljettuina vuosina.

Takaisin sivulle Bongaa Suomi!