Kaupunginjohtajan kuolema

Anita Myllykoski:

Tapahtuu merenrantakaupungissa

Kaupunginjohtajan kuolema

Jännitysromaani

Ritva Kokkola

Myllylahti 2008

”Elämänsä viimeisenä iltana kaupunginjohtaja Olavi Pintamo tuijotti kuvajaistaan ikkunassa. Näkemättä, mitä näki.” Näin alkaa Ritva Kokkolan toinen jännitysromaani Kaupunginjohtajan kuolema, jossa murhaa selvittelee sympaattinen, esikoisromaanista Lukukauden loppu (2005) tuttu kaksikko: rikosylikonstaapeli Matias Laitakari ja vanhempi konstaapeli Mikko Länsman.

Alun kaupunginjohtajan kuvaus tempaa mukaan tapahtumiin eikä vähiten sulavan kielen ansiosta. Lukija tutustutetaan Kemin näköiseen kaupunkiin ja ihmisiin, joilla on erilaisia pyrkimyksiä ja ennakkoasenteita. Vaikka henkilöt ovat fiktiivisiä, kirkkoherra Matti Pyryharakan luonnehdinta naurattaa. Tuntevatkohan kunnan luottamusmiehet yhtään pistosta kirjassa kuvatuista kulissien takaisista juonitteluista? Entä me lukijat, jotka luulemme esimerkiksi tietävämme, millaisista perheistä ovat nuoret, jotka särkevät koulun ikkunoita tai uhkaavat koulun turvallisuutta? Kirjassa koiran sieppaus aiheuttaa kaupunkilaisissa monenlaisia arveluja. Sieppauksen käsittely poliisilaitoksella kutkuttaa nauruhermoja.

Vaikka kirjassa on lempeän humoristista sanankäyttöä ja satiirisia sivalluksia, pohjavire on jännitysromaanille tyypillisesti vakava, kun ihmisten toiveet ja todellisuus eivät kohtaa ja seurauksena on äärimmillään kuolema. Kaksikosta Laitakari perheineen tulee tutummaksi siviilihenkilönäkin kuin poikamies Länsman. Heidän työnsä on kiinni arkipäivän todellisuudessa, josta puuttuvat verenroiskinta ja epämääräisen pahan läsnäolo.

Minua lukijana kiinnostivat ensisijaisesti tunnistettava paikallisuus ja tekstiin ujutetut ajankohtaiset puheenaiheet ja muu faktatieto. Vastaavasti pidän Donna Leonin Venetsiaan sijoittuvista Guido Brunetti -rikosromaaneista, joissa tuoksuu italialainen ruoka ja joiden perusteella turisti voi kuulemma suunnistaa kuin opaskartta kädessään. Kokkolan kirjassa suurinta kulinaristista nautintoa edustavat mantelimassalla täytetty laskiaispulla, lettukestit ja rosvopaisti.

Syyllisen paljastuminen on molemmissa Kokkolan jännitysromaaneissa yllätyksetön, mutta haitanneeko, jos lukija päätyy ratkaisuun liki samaa tahtia kaksikon kanssa. Media lyö rumpua valtakunnallisesti palkituista ja kohutuista teoksista. Niiden lisäksi kannattaa tutustua paikallistenkin kirjoittajien teoksiin, Ritva Kokkolan Kaupunginjohtajan kuolema on yksi sellainen.

13.12.2008

Takaisin sivulle Lukurinki/Kirjaesittelyt