Uutisia 2014

Tapahtui vuonna 2014

Elämäntarinoita kokoamassa

Kohtaloita Kalevin novelleissa

Kari juoksi kirjallisen maratonin

Tuokiokuvia syysmukkulasta 2014

Majavalammen tarinoita

Savupirtillinen runoa

Nostalgiamatka lastenrunoihin

Esiintymiskoulutusta kirjoittajille

Harrastajateatteriliitolta kunniamaininta Elsalle

Iloa kirjailijapäivillä

Esiintymiskoulutusta, elämäntarinointia ja runonlausuntaa

Sinikka jaetulle pronssille tarinaniskennässä

Painoarvo jatkaa Elsan näytelmien sarjaa

Rinki taiteiden yössä

Voitetaan ”apinamieli”

Apinamieli” on meillä jokaisella ja voi itsekriittisellä jankutuksellaan ”ei tästä mitään tule” estää meitä kirjoittamasta. Elämäntarinakouluttaja Marja-Riitta Vainikkala antoi viikonloppukurssilla 15.-16.11.2014 Kemissä hyviä vinkkejä, miten voitetaan ”apinamieli” (Natalia Goldbergin käsite).

irjoittajaryhmä Rinki järjesti yhdessä Kivalo-opiston kanssa elämäntarinakurssin, jolle osallistui 19 naista. Moni kertoi aikovansa kirjoittaa lapsilleen ja lapsenlapsilleen. Suomalaisen Naisliiton aloitteesta on käynnistetty naisten elämäkertoihin liittyvä Naisten Ääni -hanke, jonka innoittamana myös osallistuttiin kurssille. Uteliaisuus, mitä tämä kirjoittaminen on, ja halu saada ideoita kaikenlaiseen kirjoittamiseen – erinomaisia syitä nämäkin.

Teorian lomassa tehtiin sopivasti harjoituksia: kuultiin rikkaita tarinoita osallistujien etunimistä, ruokamuistoista ja rakkaista paikoista. Harjoituksilla kutsuttiin muistoja, avainsanoilla opittiin syventämään, ketjuttamaan. Marja-Riitta tutustutti ”keltaiset laput” -systeemiin ja muistutti ”mustista möykyistä”. Ei kaunistelua, ei kliseitä, ei kirjoiteta tarkoituksena loukata tai kostaa, ei saa paljastaa toisten salaisuuksia. Kirjoittaminen on myös rajankäyntiä ja eettistä pohdintaa.

Lopullista totuutta ei ole. Marja-Riitta siteerasi kirjailija Tuula-Liina Varista: ”Jokaisen omat muistot ovat ainoat oikeat.”

Kuvasatoa 2014 kuva 13

Elämää tylympiä kohtaloita

Kalevi Sipolan kolmas novellikokoelma Elämää tylympiä kohtaloita (Atrain Kustannus) julkistettiin Kemin kirjastossa 14.10. 2014. Uudessa kokoelmassa on yksitoista kertomusta, joiden aiheet liikkuvat fantasiasta karuun arkirealismiin. Usein Kalevin kertomuksissa tavallinen ja arkipäiväinen vinksahtaa sijoiltaan ja alkaa näyttää oudolta ja eriskummalliselta; samalla kerronta paljastaa jotakin hyvin olennaista ihmisluonteesta, sen hyvistä ja huonoista puolista. Novelleissa kuvataan myös lapsen maailmaa, johon Kalevi osaa hienosti eläytyä.

Kalevin novellit ovat kieleltään viimeisteltyjä ja loppuun asti harkittuja. "Kieli on värikästä ja ilmaisuvoimaista; toimivaa dialogia on paljon ja se on uskottavaa siitä riippumatta, minkä ikäisiä henkilöt ovat", kirjoittaa kriitikko Veikko Vasama.

Elämää tylympiä kohtaloita on myynnissä kirjakaupoissa ja nettikirjakaupoissa.

Kuvasatoa 2014 kuva 12

Maratonilla askel on sanan mittainen

Kari Hanhisuannon kahdeksannen romaanin Maraton julkistamistilaisuus 9.10.2014 keräsi Kemin kaupunginkirjaston lehtilukusalin täpötäyteen väkeä. Uusimmassa teoksessaan kirjailija on vaihtanut lajin huumoriin ja osoittaa kykenevänsä kirjoittamaan monenlaisen eri genren romaaneja.

Maratonin historia alkaa yli kymmenen vuoden takaa, silloin kirjoitetusta novellista, jonka Kari muiden kirjojensa teon ohella on laventanut romaanin mittaiseksi. Kirjailija itse nimittää romaania terapiakirjakseen. Huumoriin tarttuminen välillä auttoi kirjoittamaan muiden romaanien raskaista aiheista.

Kuten maratonissa kilometrejä on kirjassa 42 lukua – askelmittarina sanat, joita jokaisessa luvussa on 1053, paitsi viimeisessä 206. Kirjan päähenkilö on psykologi, joka maratonjuoksunsa aikana miettii suhdetta elämäänsä.

Kuvasatoa 2014 kuva 11

Majavalammen tarinoita

Pitkän linjan rinkiläinen Virpi Summa julkaisi jo toisen satukirjansa. Tämänkertainen kirja Majavalammen tarinoitasisältää useita eläinsatuja. Kuvat on piirtänyt herkällä siveltimellä Riitta Virtanen, joka kuvitti myös edellisen satukirjan. Kirjan on kustantanut Atrain Kustannus.

Jo ennen satukirjoja Virpiltä on ilmestynyt sekä runoa että proosaa.

Kuvasatoa 2014 kuva 10

Tuokiokuvia syysmukkulasta 2014

Ringin syysmukkula 2014 elokuun 23. päivänä meni kuten perinteisesti kuuluu mennä: tavattiin tuttuja kesän jälkeen, juteltiin, naurettiin, laulettiin, luettiin omia ja toisten juttuja ja ennen kaikkea syötiin niin, että napa pullotti.

Paikkakin oli tuttu eli Puutyöväenosaston maja Kemin Vähämaassa. Tästä on taas hyvä aloittaa syksyn toiminta

Kuvasatoa 2014 kuva 9

Savupirtillinen runoa

RUNO, KESÄ, SAVU –tapahtuma Ylijaakheikin savupirtissä Kemin Meripuistossa keräsi yleisöä pirtillisen verran. Muutaman vuoden tauon jälkeen elvytetyssä runotilaisuudessa sunnuntaina 3.8.2014 kuultiin rinkiläisten omaa runotuotantoa.

Kun runot oli kuunneltu, nautittiin savupirtin kesäisessä pihapiirissä kahvit ja jutusteltiin yleisön kanssa mukavia.

Kuvasatoa 2014 kuva 8

Nostalgiamatka lastenrunoihin

Aurinko helli ja merituuli vilvoitti 12.7.2014 Tornion Veneseuran majalla, kun RunoRajattomassa eläydyttiin lapsuuden loruihin ja runoihin. Monet laulut palautuivat mieleen vaivattomasti. Runotapahtuma oli paitsi nostalgiamatka myös perinteen tallennusta, koska suurin osa yleisöstä oli varttuneempaa väkeä.

Sinikka Lappeteläinen luotsasi tapahtumaa toista kertaa ja oli koonnut esiintyjiksi musiikin ja tanssin taitajia, lausujia, kirjailijoita, näyttelijöitä ja tarinankertojia. Estradi oli vapaa myös yleisön omille runoille. Buffetti tarjosi ruokaa ja juomaa. Kuvasatoa 2014 kuva 7

Esiintymiskoulustusta kirjoittajille

Toistakymmentä rinkiläistä sai tuiki tärkeää esiintymiskoulutusta Kemin kaupunginteatterista "lainatulta" näyttelijä, teatteri-ilmaisunohjaaja Hannan Vähäniemeltä.

Kaksiosainen kurssi pidettiin viikon 21 torstaina ja lauantaina. Viimeisenä päivänä kukin osanottajat esitti valitsemansa 2-4 minuutin ohjelmanumeron ja sai henkilökohtaista palautetta.

”Hyvä kurssi, lisää tällaista!" oli tyytyväisten osanottajien mielipide. Kuvasatoa 2014 kuva 6

Harrastajateatteriliitolta kunniamaininta Elsalle

Elsa Partala sai kunniamaininnan käsikirjoituksestaan Marjatan valssi Suomen Harrastajateatteriliiton Kantaesityspalkinto 2014 –kilpailussa. Kilpailuehtoihin kuuluu, että näytelmä on toteutettu teatteriesityksenä, vaikka kunnia jaetaan nimenomaan käsikirjoituksesta. Elsan näytelmän esitti Meri-Lapin Estradi.

Pääpalkinnon voitti hyvinkääläinen Anna Brotkin näytelmällään Wunderbaum, jonka esitti Teatteri Vuohi.

Ohjaaja, draamaopettaja Janne Lahtia toteaa kunniamainintaperusteluissaan Elsan näytelmästä:

”Marjatan valssi on tarina hieman lapsen asteelle jääneestä, vanhenevasta naisesta. Näytelmä kertoo hänen halustaan löytää rinnalleen luotettava puoliso ja pyrkimyksestään saavuttaa henkinen ja taloudellinen itsenäisyys. Näytelmän henkilögalleria on hieno valikoima suomalaisia ihmistyyppejä. Tekstikokonaisuus on rakennettu huolellisesti ja siinä on maanläheisyyttä ja eletyn elämän tuntua. Tarinassa on huumoria ja tragiikkaa hyvässä suhteessa. Vuoropuhelu on luontevasti etenevää puhekieltä. Marjatan valssi puhuu aidosti perheeseen, rahaan ja rakkauteen liittyvistä juonitteluista, odotuksista ja toiveista.”

Iloa kirjailijapäivillä

Pohjois-Suomen Kirjailijapäivät kokosi runsaasti väkeä Taivalkoskelle 11.-13.4. Täysipainoista ohjelmaa riitti aamusta iltamyöhään: pohdittiin, onko iloa pohjoisen kirjoissa, kohdattiin kirjailijoina ja lukijoina, esiteltiin nimikkoseuroja ja kirjallisuuslehtiä, julkistettiin lastenkirjoja, kuultiin erilaisia tekstinäytteitä ja musiikkiesityksiä. Lisämausteina lumikenkäkävely satupolulla ja umpihankijalkapallo-ottelu.

Kuultua ja sanottua:

- Nautimme vapaasta ammatista ja lehtijutuista, vaikka toivomme median olevan kiinnostuneempi kirjoista kuin makuuhuoneemme sisustuksesta. (Irja Sinivaara, Suomen kirjailijaliitto)

- Lukemisen päivät ovat kuin lämmittävä peitto. Tulen onnelliseksi sanoista, jotka tavoittavat katoavan. (Pauliina Rauhala)

- Kalle Päätalon teoksissa ilo on työn iloa. - - Kirjailija välitti lukijoiden iloksi oman elämänsä ja ilon siitä, että päähenkilö selviää, hänelle käy hyvin. (Esko Myllymäki)

- Uumajassa asuva, suomalaissyntyinen kirjailija Solja Krapu on varmasti runojensa paras esittäjä. Häneltä opimme sanan ”välitilamuodot”.

- Rosa Liksomin tärkein kieli on meänkieli. Hänen naurunsa raikui mehevän iloisesti.

- Sadulla on aina paikkansa. Yhteinen hetki sadun parissa, lapsi vanhemman kainalossa. (Päivi Honkakoski)

- Tarina on ikiaikainen juttu, ei mihinkään katoa. (Jussi Siirilä)

Salla Erho, Rovaniemen kaupunginkirjaston vs. kirjastotoimenjohtaja, toivotti päätöstilaisuudessa Rovaniemen kaupungin puolesta tervetulleeksi seuraaville kirjailijapäiville Rovaniemelle 22.-24.4.2016. Lapin Kirjallisuusseuran puheenjohtaja Eija Miranda Silventoinen toivotti tervetulleeksi Kirjallisuusseuran 20-vuotisjuhlille, joita vietetään samaan aikaan.

Tavataan näissä merkeissä seuraavan kerran Rovaniemellä! Kuvasatoa 2014 kuva 5

Anita Myllykoski

Esiintymiskoulutusta, elämäntarinointia ja runonlausuntaa

Ringin vuosikokouksessa 24.3.2014 katseet suunnattiin koulutukseen. Sen lisäksi, että jatketaan yhteistyötä Kivalo-opiston kanssa luovan kirjoittamisen kurssilla, järjestetään jäsenille keväällä esiintymiskoulutusta ja syksyn kirjoituskurssilla paneudutaan elämäkertakirjoittamiseen.

Rinki aikoo elvyttää takavuosien perinteen Savupirtin runotilaisuuksista Kemin Meripuistossa. Niin ikään runonlausunnan merkeissä osallistutaan kesällä Torniossa järjestettävään RunoRajaton-tapahtumaan.

Muutakin ”jäsentenvälistä” toimintasuunnitelmaan mahtuu. Odotettu vapaan seurustelun tapahtuma on jo perinteeksi muodostunut aivoverryttely, syysmukkula.

Kirjoittajaryhmä Ringin ohjaimissa puheenjohtajana jatkaa Annukka Immonen, varapuheenjohtajana Anita Myllykoski sekä sihteerinä Elsa Partala. Hallituksen varsinaisiksi jäseniksi valittiin Kaija Koivisto, Toini Marjamaa, Saara Heikkinen, Anna Kyrö ja Helena Sarta sekä varajäseniksi Mikko Riihimäki, Virpi Summa, Tuula Sykkö ja Martti Takalo. Kuvasatoa 2014 Kuva 4

Sinikka jaetulle pronssille tarinaniskennässä

Haaparantalainen Anne Angeria voitti tarinallaan Mannerheim Tornion seudun ja Tornionlaakson tarinaniskennän aluemestaruuskilpailut lauantaina 22.3.2014 Tornion kaupunginkirjastossa. Angeria pääsee esittämään tarinansa SM-finaaliin heinäkuussa Kärsämäellä.

Kilpailuihin osallistui seitsemän tarinaniskijää, ja tuomariston mielestä taso oli tänä vuonna parempi kuin edellisvuosina. Toiseksi tuli Eila Enbuske Lankojärveltä. Torniolaiset Sinikka Lappeteläinen ja Olavi Stoor jakoivat kolmannen sijan.

Tuomaristoon kuuluivat tarinaniskijämestari Aune Aho, Elämäntarinayhdistyksen edustaja Esa Konola ja draamakouluttaja Anna-Maija Lauri. Kuvasatoa 2014 kuva 3

Painoarvo jatkaa Elsan näytelmien sarjaa

Painoarvo on Kemiset-ryhmän uusin näytelmä, jonka käsikirjoitus ja ohjaus on tuttuun tapaan Ringin jäsenen Elsa Partalan työtä. Näytelmä saa ensi-iltansa Posion teatterihelinöissä 15.3.2014 lukion auditoriossa klo 16.30

Kemissä näytelmä nähdään kulttuurikeskuksen pienessä auditoriossa 18.3. sekä 2.4. , molemmat näytökset alkavat klo 19, lippuja (10 €) ovelta. Kuvasatoa 2014 kuva 2

Rinki Taiteiden yössä

Taiteiden yössä 22.2.2014 Kemissä kuultiin mm. rinkiläisten runoa ja proosaa antologiasta "Olen enemmän". Esittäjinä kaupunginkirjastossa olivat Elsa Partala , Toini Marjamaa, Annukka Immonen ja Helena Sarta. Kuvasatoa 2014 kuva 1

Takaisin sivulle Uutisarkisto