Bongaus 49

Blaise Cendrars, Transsiperialaista proosaa (Prose du Transsibérien et la petite Jehanne de France 1913). Teoksessa Tuskan pääkaupungit. Suom. Olivia Bernier & J. K. Ihalainen. Palladium Kirjat 2001.

Palladium Kirjat on julkaissut samassa niteessä kahden kirjailijan proosarunoelmat: Blaise Cendrarsin Transsiperialaista proosaa ja Paul Eluardin Köyhien linna. Ensin mainitusta löytyy viittaus Suomeen.

Sveitsiläissyntyinen Cendrars (1887-1961) oli luonnoltaan seikkailija. Vuonna 1913 ilmestyneessä runoelmassa Transsiperialaista proosaa matkataan kaikkialla maapallolla. Kaupungit ja maanosat ovat todellisia, mutta matka tapahtuu mielen täydellisessä vapaudessa. Lennetään myös ”yli tuhansien järvien maan / Jossa yöt ovat mittaamattoman pitkiä”. Alla on todennäköisesti Suomi. Tunnettiinhan Suomi Runebergin Maamme-runon ja matkailukirjallisuuden ansiosta jo silloin ulkomaillakin tuhansien järvien maana. Jos ajan ja paikan rajoista piittaamattomalle teokselle kaivataan täsmennystä, niin Suomi oli runoelman syntyaikaan kyllä Venäjään kuuluva suuriruhtinaskunta.

Takaisin sivulle Bongaa Suomi!