Uutisia 2010

Tapahtui vuonna 2010

Tekijöitä kuulemassa

Sinikka niittää kunniaa elokuvasarallakin

Mitä Haile Selassie teki Kutturan kylässä?

Kakaroille karpaloita

Karin neljäs kirja liikkuu rikosten poluilla

Virpillä kyti pinnan alla

Mukkulaa ja makkaraa Akkunusjoen maisemissa

Rinki Oulun kirjamessuilla

Tositapahtumiin pohjautuva romaani

Ella kulkee poluilla ja pientareilla

Matin ja Elsan näytelmät Arctic Dramastasuoraan Posion teatterihelinöihin

Kolmoisvoitto rinkiläisille

Matka L. M. Montgomeryn maailmaan

Flowta ja urakointia viikonloppuseminaarissa

Tekijöitä kuulemassa

Kylmä arktinen viima lisäsi pakkasen purevuutta lauantaina 27.11.2010, kun kuusi omakustantajaa kokoontui Tornion Aineen taidemuseon auditorioon pohtimaan kustantamisen kiemuroita ja esittelemään teoksiaan. Sinikka Lappeteläinen vastasi tilaisuuden järjestelyistä Lapin Kirjallisuusseuran puolesta jo viidettä kertaa yhteistyössä Tornion kaupunginkirjaston ja kulttuuritoimiston kanssa.

Sisällä vallitsi lämmin tunnelma, kun kirjailijat tutustuivat toisiinsa, vertailivat ja kertoivat kokemuksiaan kirjoittajina ja pohtivat, miten omakustannekirjailijatkin saisivat näkyvyyttä. Tarinaniskennän puuttuminen tämänkertaisesta tilaisuudesta luultavasti verotti osaltaan yleisöä.

*

Rinkiläiset ja kirjallisuusseuralaiset Toini, Siiri, Sinikka ja Anita porhalsivat sunnuntaina 28.11. Rovaniemen kirjastoon kuuntelemaan seuraavia kirjailijoita: Essi Kummu, Pekka Jaatinen, Katariina Romppainen, Marjo Heiskanen, Siiri Magga-Miettunen, Jorma Koski, Seppo J. Partanen, Sisko Ylimartimo ja Ritva Kokkola. Kukin kirjailija kertoi tänä vuonna ilmestyneestä teoksestaan ja sen syntyvaiheista sekä vastasi yleisön kysymyksiin.

Kuultiin, miten eri tavoin kirja voi rakentua. Voimakas, mieltä häiritsevä alkukuva johdattaa aiheeseen, tai kirjailija lähestyy aihettaan kielen kautta. Myös todellisen elämän tallentaminen ja tiedon tarve ovat kirjoittamisen motiiveja. Kuvasatoa 2010 kuva 9

Sinikka niittää kunniaa elokuvasarallakin

Torniolainen Sinikka Lappeteläinen, joka on myös Ringin jäsen, on kulttuurin monitaitaja: hän kirjoittaa, säveltää, valokuvaa, maalaa, lausuu, järjestää runotapahtumia, juontaa Omakustantajien tekijäinpäiviä ja vetää Torniossa sanataidepiiriä. Sinikka on myös elokuvakäsikirjoittaja.

Sinikan käsikirjoitus Iso tyttö palkittiin 4000 eurolla Lapin Lisän vuoden 2010 Tarinamarkkinoiden edistyneimpänä käsikirjoituksena. Tarinamarkkinat pidettiin marraskuun alussa Rovaniemellä Arktista Vimmaa -elokuva- ja mediafestivaalin yhteydessä. Kaikkiaan seitsemän käsikirjoittajaa vastasi kysymyksiin ja esitteli elokuvaideoitaan rahoittajille ja tuottajille, jotka sitten valitsivat parhaan käsikirjoituksen.

Monen vuoden elokuvakäsikirjoittamisen opiskelu on tuottanut tulosta. Sinikan pitkän elokuvan käsikirjoitus Kultaa suolta on tuottajan ja ohjaajan editoitavana, ja diplomin mukaan teoksella Iso tyttö on mahdollisuuksia edetä tuotantoon.

Sinikka on hyvä esimerkki pitkäjänteisestä, tavoitteellisesta työstä, joka yhdistyy taiteelliseen lahjakkuuteen.

Voit tutustua tarkemmin Lapin Lisään sen nettisivuilla.

Mitä Haile Selassie teki Kutturan kylässä?

Siiri Magga-Miettuselta ilmestyi jo kolmas kirja, joka sekin liikkuu Siirin syntymäkodin maisemissa Inarin Kutturassa. Omaelämäkerrallisista kirjoista Siirin kirja ja Siirin elämäpoiketen Haile Selassie ja Lass'Uulan Niila kertoo hersyviä tarinoita erilaisista ihmisistä ja sattumista.

Kirjan julkistamistilaisuudessa Kemin kaupunginkirjastossa. 9.11.2010 Siiri nauratti yleisöä muistelemalla Kutturan vakioasukkaita ja kauttakulkijoita, joiden juttuja hän lapsena korva tarkkana kuunteli. Uuden kirjan tarinoista Siiri ei puhunut mitään eikä paljastanut, mitä tekemistä esim. Haile Selassiella oli Kutturan kanssa. Yleisö oli vakuuttunut, etteivät tarinat Siiriltä vielä tähän kirjaan lopu.

Kirjan 150 sivulle mahtuu lähes 30 kertomusta, jotka naurattavat, hämmästyttävät tai itkettävät. Katso kirjan Haile Selassie ja Lass'Uulan Niila esittely Kustannus-Puntsin sivulta. Sieltä löydät tietoja myös Siirin aikaisemmista kirjoista sekä kirjailijasta itsestään. Kuvasatoa 2010 kuva 8

Kakaroille karpaloita kypsyi kirjaksi

Kirjoittajaryhmä Rinki julkaisi lasten lorukirjan Kakaroille karpaloita. Lorut on koottu valtakunnallisen Lorulai-lastenlorukilpailun (2008) sadosta. Kirjan on kuvittanut upeasti neljä kemiläisten päiväkotien eskariryhmää (2009-2010). Taitto ja graafinen suunnittelu ovat Ada Niemisen käsialaa. Kirja sisältää yhteensä 27 lorua. Sen ovat toimittaneet rinkiläiset Anna Kyrö ja Irma Melin. Painopaikka on Tornion kirjapaino.

Kemin kaupunginkirjastossa 3.11.2010 pidetty julkistamistilaisuus täyttyi valtaosin pikkuväestä. Mukana oli kuvitukseen osallistuneiden eskarilaisten, nyt siis jo ekaluokkalaisten lisäksi lorujen kirjoittajia. Kaikki paikalle päässeet saivat tuoreeltaan oman tekijänkappaleensa kirjasta. Koivuharjun koulun neljäsluokkalaisten ryhmä esitti loruista yhden. Päälle päätteksi nautittiin mehua ja keksejä, aikuiset saivat kahvia. Kuvasatoa 2010 kuva 7

Karin neljäs kirja liikkuu rikosten poluilla

Kari Hanhisuannolta ilmestyi jo neljäs kirja. Kolme aikaisempaa ovat romaaneja, neljännessä lajityyppi vaihtui dekkariin. Kari vaihtoi myös kustantajaansa, uusin kirja kuuluu Nordbooksin Kripo-sarjaan.

Kirjassa Ei mainittavaa motiivia liikutaan mystisten ampumatapausten perässä. Rikokset teettävät työtä kirjoittajan kotikaupungin Kemin lisäksi Vaasan ja Tampereen poliiseille.

Kirja julkistettiin Kemin kaupunginkirjastossa lokakuussa 2010.

Virpillä kyti pinnan alla!

Ringin konkarijäsenen Virpi Summan toinen kirja, novellikokoelma Pinnan alla, julkistettiin Kemin pääkirjastossa 14.10.2010. Kirjan julkaisija on Kustannusliike Anneli. Yhdeksän novellia sisältävä teos (60 sivua) on Virpin mukaan fiktiota, mutta novelleissa saattaa olla myös jokin todellisuuspohja. Virpi painotti kirjoittamisensa taustavoimana Ringin vahvaa osuutta. Myös vävyn suuri apu tietokoneasioissa sekä perheen tuki on ollut Virpille ensiarvoisen tärkeää.

Lämminhenkisessä julkistamistilaisuudessa esittivät musiikkia ja laulua Virpin tyttärenlapset Pauli ja Vilma Kaikkonen.

Virpiltä ilmestyi vuonna 2008 runokokoelma Kosketus. Uutta kirjaa on saatavissa kirjakaupasta.

Katso Anita Myllykosken arvio uudesta kirjasta. Kuvasatoa 2010 kuva 6

Mukkulaa ja makkaraa Akkunusjoen maisemissa

Kirjoittajaryhmä Ringin perinteinen syysmukkula pidettiin tänä vuonna elokuun viimeisenä lauantaina Lautiosaaressa. Toini Marjamaa oli kutsunut rinkiläiset kotiinsa Akkunusjoen varteen.

Ensimmäisten vieraiden saapuessa idylliseen pihapiiriin vastassa oleva emäntä nappasi ison viikatteen ja ilmoitti, että olisi vielä yksi pieni homma, pitäisi niittää polttiaiset jokirannan polulta. Katsoimme pelonsekaisella kunnioituksella, kuinka Toini suurissa saappaissaan kapusi viikatteensa kanssa jyrkkää polkua veden ääreen ja rupesi huitomaan pitkiä nokkosia.

Pirtissä kävi kova hyörinä, kun vieraat kattoivat kahvipöytään tuomisiaan. Päivän odotettu vieras oli Anitan ja Sinikan mukana saapuva, uusi Luovan kirjoittamisen kurssin vetäjä Mirjam Kälkäjä. Kahvin juonnin lomassa kerrottiin kesän kuulumiset ja puitiin Ringin osallistuminen Oulun suurmessuille. Kun paikalla oli kymmenkunta rinkiläistä, uusia ideoita sateli seuraavia kirjamessuja varten. Lokakuuhun suunnitellun syysseminaarin sisällöstä päätettiin keskustella uudelleen myöhemmin. Mirjam sai nipun toiveita kirjoituskurssin sisällöksi; kritiikkiä, harjoituksia jne.

Tulen vartijana toiminut Virpi ilmoitti, että nyt olisi parasta ryhtyä makkaranpaistoon, muuten talosta loppuvat polttopuut. Siirryimme tunnelmalliseen grillimökkiin. Avotulella paistetut makkarat maistuivat niin hyvälle, että niitä täytyi syödä parikin kappaletta.

Vuoden 2010 tapaaminen sujui vapaan seurustelun lomassa. Tyytyväisinä ja savuisina pakkauduimme autoihin ja kotimatkalle.

Kiitos Toinille onnistuneesta loppukesän lauantaipäivästä! Kuvasatoa 2010 kuva 5

Tunnelmat kirjasi:

Annukka Immonen

Rinki Oulun kirjamessuilla

Pohjois-Suomen Kirjamessut järjestettiin Suurmessujen kanssa samaan aikaan Ouluhallissa 4.–8.8.2010. Ringillä oli yhteinen pöytä Jänkä-lehden ja Lapin Kirjallisuusseuran kanssa lähellä pääsisäänkäyntiä. Seitsemän rinkiläistä osallistui päivystäjinä ja pääsi samalla tutustumaan messutarjontaan.

Suurmessut vaikuttavat jo aikansa eläneiltä, ja viisi messupäivää on liikaa. Lauantaita lukuun ottamatta päivät olivat vaisuja. Monen mielestä kirjamessujen anti oli kiinnostavinta, mutta paikalle kaivattiin enemmän kustantajia ja kirjakaupan edustajia. Lauantaina sää suosi ja yleisöä saapui runsaasti kuuntelemaan mm. Mika Kuljua, Ritva Kokkolaa, Antti Hyryä ja Peter Franzénia.

Kannattaako Ringin jatkossa osallistua pohjoisen kirjamessuille? Kyllä kannattaa, jos rinkiläisistä löytyy innostusta ja osallistujia. Parasta olisi oma pöytä, joka takaisi messunäkyvyyden.

”Bisnessajattelun” voi hylätä. Messuilla rinkiläiset voivat tutustua monipuoliseen kirja-alan kenttään, tehdä Ringin toimintaa tutuksi ja solmia kontakteja. Kuvasatoa 2010 kuva 4

Tositapahtumiin pohjautuva romaani

Kari Hanhisuannon kolmas kirja Hiekkalinna on inhimillinen ja elämänmakuinen kertomus vakavasta masennuksesta ja mielenterveysongelmista.

Romaani perustuu osin tositapahtumiin.

Paavo sairastuu vakavaan masennukseen ja yrittää rämpiä sieltä ylös. Hän kieltäytyy avusta ja vajoaa entistä syvemmälle. Pian hän ei tiedä, mikä on totta ja mikä ei. Voiko ihminen selviytyä sairaudesta omin voimin, kun arkipäivän askareetkin tuntuvat ylivoimaisilta?”

Lue Elsa Partalan arvio kirjasta.

Ella kulkee poluilla ja pientareilla

Luonto ja eletty elämä ovat vahvasti läsnä torniolaisen Ella Pohjasen runoissa esikoiskokoelmassa Poluilta ja pientareilta (2010). Ajatus kantaa myös ajan ilmiöihin, esimerkiksi runoissa Kultainen vasikka ja Isot suurten suunnitelmat. Kannen on Ella itse tehnyt.

Ellan runoja ja kertomuksia on aiemmin julkaistu Ringin antologioissa ja muutamissa lehdissä. Omakustannerunokirjaa saa suoraan kirjoittajalta.

Iltapilviä

Iltapilvet tummat peittää

melkein koko taivaan

raskaina ne matelevat

matalalla aivan.

Jospa sade lämmintä

ja lempeätä oisi

eikä raekuuroja

nuo pilvet enää toisi.

Ajais tuuli, tuivertelis

pois ne poudan tieltä

että säteet auringonkin

tulis esiin sieltä.

Lämmittäisi sydämiä

antais elon uskon

vielä jättäis viipyessään

kauniin iltaruskon.

Matin ja Elsan näytelmät Arctic Dramasta suoraan Posion teatterihelinöihin

Matti Ylipiessa ja Elsa Partala olivat näytelmillään niiden kuuden esityksen joukossa, jotka valittiin suoraan kahdeksansille Lapin ja Koillismaan Teatterihelinöille (19.3.- 21.3.2010). Toiset kuusi näytelmäesitystä valittiin perinteisesti hakemusten perusteella. Kaikki kuusi suoraan valittua näytelmää oli käsikirjoitettu syksyllä vuonna 2007 alkaneessa Arctic Drama- käsikirjoittajakoulutuksessa (vetäjänä Tuula Väisänen, läänintaiteilija, esittävät taiteet, Lapin taidetoimikunta), johon osallistui kaksikymmentä kirjoittajaa. Koulutuksen tuloksena käsikirjoitettiin viisitoista uutta näytelmää harrastaja- ja ammattiteattereiden käyttöön.

Matin Liimataisen kontt -näytelmän (ohjaus Tessa Suhonen) esittivät Lapin ylioppilasteatterilaiset ja Elsan Romantiikka kantaa -näytelmän (ohjaus Kirsi-Marja Ahonen) tulkitsivat Posion näyttämöläiset. Kukin esitys sai palautteen teatterialan ammattilaisista kootulta raadilta, johon kuuluivat ohjaaja Heta Haanperä (Oulun kaupunginteatteri), ohjaaja Atro Kahiluoto (freelancer, Rovaniemen teatteri-Lapin alueteatteri elok.-10) ja dramaturgi Jukka Heinänen (Oulun kaupunginteatteri). Arctic Drama-koulutus päättyi Posion teatterihelinöihin.

Harrastajateatterfestivaali Teatterihelinät tarjosi eritasoisia esityksiä. Kokemus ja kova harjoittelu näkyivät, sillä monessa ryhmässä oli ensikertalaisia näyttelijöitä ja näytelmien harjoitusajat vaihtelivat puolestatoista kuukaudesta kahteen vuoteen. Katsojat nauttivat kuitenkin esityksistä ja yleisömäärä hipoikin ennätyslukemia. Aiheiltaan näytelmät käsittelivät yleisesti lappilaista elämänmenoa.

Teatterhelinöissä kohtasivat ohjaajat, kirjoittajat, näyttelijät ja katsojat, niinpä osallistujilla oli mahdollisuus saada uusia ideoita, tilata käsikirjoituksia ja tutustua teatteria harrastaviin ihmisiin. Tapahtuman olivat järjestäneet: Lapin Nuorison Liitto, Lapin taidetoimikunta, Opintokeskus Kansalaisfoorumi, Posion Näyttämö ja Posion kunta. Kuvasatoa 2010 kuva 3

Teksti: Elsa Partala

Kolmoisvoitto rinkiläisille

Kemin kaupunginkirjaston 130-vuotisjuhlan kunniaksi järjestetyn seniorikirjoituskilpailun tulokset julkistettiin 9.2.2009. Novellikisassa rinkiläiset ottivat komean kolmoisvoiton.

Kultaa vei Maarit Alatossava kirjoituksellaan Valio ja Pajusaari In Memorian, joka tuomariston johtajan Markku Kokkolan mielestä saattaisi olla jopa onnistunutta proosarunoutta. Hopeaa sai Irma Melin huumoripitoisella novellilla Lusikka päivässä, ja pronssille ylsi Toini Marjamaa novellilla Punaisessa tuvassa asuu kaipaus. Kilpailuun tuli yhteensä 16 kirjoitusta.

Matka L. M. Montgomeryn maailmaan

Lapin Kirjallisuusseuran kevätseminaari pidettiin Tervolan kirjastossa lauantaina 13.3.2010. Runsas joukko, mukana myös rinkiläisiä, saapui kuuntelemaan Sisko Ylimartimoa, joka johdatti kuulijat kiinnostavasti Lucy Maud Montgomeryn ( 1874–1942) maailmaan. Ylimartimo toimii lehtorina ja taidehistorian dosenttina Lapin yliopistossa. Hän on ansioitunut tietokirjailija ja on suomentanut viime vuosina Montgomeryn vähemmän tunnettuja teoksia.

Vuonna 2008 tuli kuluneeksi sata vuotta ensimmäisen Anna-kirjan ilmestymisestä. Ylimartimon teos Anna ja muut ystävämme – L. M. Montgomeryn elämä ja sankarittaret (2008) ei ole perinteellinen elämäkerta, vaan se rakentuu teemoittain. Marigoldin lumottu maailma (Magic for Marigold, 1929) ja Vanhan kartanon Pat (Pat of Silver Bush, 1933) ilmestyivät viime vuonna Ylimartimon suomennoksina. Pat – Vanhan kartanon valtiatar (Mistress Pat, 1935) on jatko-osa ja tuore suomennos. Montgomeryn mukaan kaikista hänen sankarittaristaan Pat muistuttaa eniten häntä itseään.

Mikä Montgomeryn teoksissa kiehtoo Sisko Ylimartimoa? Hänen mielestään miljöö on ”suomalainen”, teokset toivat uuden todellisuuden jälleenrakennusajan ankeaan Suomeen, ja niissä on yleispätevyyttä. Suomennoksissa kaikkea ei tarvitse enää kotouttaa, esimerkiksi nimet voi säilyttää alkuperäisinä. Internet on erinomainen apu sitaattien suomentamisessa. Ylimartimo kehui suomentajana Jaana Kapari-Jatan kirjaa Pollomuhku ja Posityyhtynen (2008). Kääntäjä on kirjailijan työtoveri, joka on sekä uskollinen alkutekstille että uskaltaa tulkita tekstiä. Käännöksissä ylitetään kielimuuri. Kuvasatoa 2010 kuva 2

Flowta ja urakointia viikonloppuseminaarissa

Kouluttaja Taija Tuominen innosti parikymmentä kirjoittajaa novellin ja lyhytproosan pariin viikonloppuna 6.–7.2.2010 Kemin kulttuurikeskuksessa ja Leipätehtaalla. Antoisan kurssin järjesti Kemin työväenopisto yhdessä Ringin kanssa.

”Ei kannata pelätä vaikutteita, oma ääni kyllä löytyy”, Taija vakuutti ja tutustutti osanottajia niin kirjoittamisenoppaisiin kuin novelli- ja lyhytproosakokoelmiin, esimerkiksi Rosa Liksomin,Jayne Anne Phillipsin, Daniil Harmsin ja Katja Kallion teoksiin. Lukukokemukset ovat tärkeitä. Kukaan ei kirjoita tyhjän päälle.

Teosesittelyjen ja teorian lomassa kirjoitettiin erilaisia tekstejä, joiden avulla tultiin huomaamaan, että novelli on lajina mukautuvainen. Joihinkin tehtäviin uppouduttiin flown lailla, välillä saattoi olla työläämpää. Saatiin vastauksia esimerkiksi seuraaviin kysymyksiin: Mitä kirjoittamisessa voi oppia? Miten kirjoitat? Mikä yhdistää kokoelman tekstejä? Opittiin, että hyvin rakennetussa tekstissä on ”haukka”. Kuvasatoa 2010 kuva 1

Takaisin sivulle Uutisarkisto