Bongaus 61

Andrus Kivirähk: Millest kõneleb vana taksojuht kuupaistel. EKSA 2018.

Virolaisen Andrus Kivirähkin uusin teos Millest kõneleb vana taksojuht kuupaistel (Mistä vanha taksikuski puhuu kuutamolla) sisältää kaksitoista novellia. Novellissa Eaka haritlase juubelikõne (Sivistyneen vanhuksen juhlapuhe) mainitaan kolme suomalaista eturivin kirjailijaa.

Ironisen novellin päähenkilö on omistanut elämänsä Loomingu Raamatukogu -aikakauskirjojen lukemiselle, koska se on hänen mielestään ainut mahdollisuus elää intellektuellia elämää hänen ajassaan ja maassaan. Vaikka vuosia kuluu ja valtiokin vaihtuu, tilanne ei intellektuellin näkökulmasta muutu miksikään. Kaikki muu saa jäädä paitsi Loomingu Raamatukogun lukeminen.

Loomingu Raamatukogu ei ole fiktiota tässä muuten lennokkaassa novellissa ja kokoelmassa. Aikakauskirja on ilmestynyt Virossa vuodesta 1957 alkaen ja julkaissut maailmankirjallisuutta, mikä neuvostoaikana merkitsi samalla ikkunaa länsimaiseen kirjallisuuteen. Ja kuinka ollakaan: aikakauskirjan ensimmäisessä numerossa julkaistaan – ja oikeasti julkaistiin – Pentti Haanpään Maantietä pitkin. Myöhemmin julkaistiin Paavo Haavikon Neljätoista hallitsijaa ja Arto Paasilinnan Jäniksen vuosi.

Andrus Kivirähk on Suomessakin suosittu kirjailija. Tätä, vasta viime vuonna ilmestynyttä kokoelmaa ei ole ainakaan vielä suomennettu.

Takaisin sivulle Bongaa Suomi!