Bongaus 36

Jaan Kaplinski, Olen kevät Tartossa (I am the Spring in Tartu). Suom. Arto Lappi. SanaSato 2010.

Virolainen runoilija, esseisti ja kirjailija Jaan Kaplinski vieraili 1990-luvun puolivälissä Tampereen yliopistossa kirjailijaprofessorina. Kokemuksesta syntyi runoja, jotka ovat mukana Arto Lapin suomentamassa kokoelmassa Olen kevät Tartossa. Kokoelma on alun alkaen kirjoitettu englanniksi. Muutama siihen sisältyvä runo on julkaistu jo aikaisemmin Katja Meriluodon suomennoksina kokoelmassa Rukous, mantra, runo (Nihil Interit ry. 1996).

Tampere-runoissa on usein näkymänä talvinen Pyhäjärvi (The Holy Lake!) ja sen jäällä etääntyvät pisteet: hiihtäjät tai pilkkijät, yksinäiset suomalaiset ”mykässä dialogissa / itsensä ja jonkin varomattoman / jäänalaisen kalan kanssa” (s. 90).

Kokoelman olotila on maailman välitön kokeminen. Tunnelma on yhtä aikaa etäinen, sillä maailma jää aina ikkunan, verhon, seinän, sumun, pimeyden tai etäisyyden taakse ja ”on vain olettamus / monen muun ohella” (s.95). Kaplinskin runoissa läheisyys ja etäisyys eivät sulje toisiaan pysyvästi pois. Pispalan harjullekin tulee kevät ”muuttamaan mustavalkoisen monologimme / taas kerran moniväriseksi dialogiksi: / virheiden komediaksi tai tragediaksi, / jossa yritän pysyä tarkkailijana, / mutta päädyn aina näyttelijäksi” (s.101).

Takaisin sivulle Bongaa Suomi!