Pinnan alla

Anita Myllykoski:

Yllätyksiä

Pinnan alla

Virpi Summa

Kustannusliike Anneli 2010

Novellikokoelma Pinnan alla (2010) on Virpi Summan toinen teos. Esikoisrunokokoelma Kosketus saavutti hopeaa Päätalo-instituutin Möllärimestari-kilpailussa runoteosten sarjassa vuonna 2008. Kirjoittajaryhmä Rinki on lähellä Virpin sydäntä, ja useat novellikokoelman novelleista ovat käyneet rinkiläisten kommentoitavina Luovan kirjoittamisen piirissä.

Novelleissa on yhtäläisyyksiä, mutta aiheiltaan ne ovat erilaisia ja pitävät yllä lukijan kiinnostusta. Niiden lopussa paljastuvat pinnanalaiset yllätykset, useimmiten traagiset. Novellien tyyli on melankolinen, poikkeuksena Uusi aamu, jonka päähenkilö, nuori Olga, jättää kyllä haikeana kotiväkensä mutta on toiveikas tuntemattoman edessä.

Pinnan alla -kokoelman päähenkilöitä ovat naiset ja lapset. Nainen on yksinäinen hienostelija tai lapsensa menettäneenä onneton. Avioliitossa puolisot eivät kohtaa tunnetasolla. Mies voi olla poissa, uhkailla ja myös pettää. Olgan elämäntaival on alussa, Pullo-Ullalla elämää on jo enemmän takana kuin edessä. Vanheneva, kipuileva ja yksinäinen nainen tapaa yllättäen tukijan tuntemattomasta naisesta. Lukija kohtaa myös perheessään ja yhteisössään yksinäisen lapsen ja kysymyksen, millainen on adoptiolapsen asema.

Novelleissa liikutaan Kaakkois-Suomen sodanläheisyydestä nykypäivän pohjoiseen kaupunkiin. Ulkomaanmatkat toimivat vedenjakajina henkilöiden elämässä. Näkökulman vaihtuminen novellissa Madonna on kiinnostava mutta kielellisesti vaativana hieman keskeneräinen ratkaisu.

Vaikka kokoelman sivumäärä ei ole suuri, 59 sivua, alkuun kaipaisi sisällysluetteloa, jotta voisi helposti palata mieluisimpien novellien pariin, koska nämä novellit eivät tyhjene yhdellä lukemisella. Kustantajan tehtävä on viimeistellä kirjan ja tekstin ulkoasu, ja siitä löytyy tässä kokoelmassa pieniä puutteita.

11.11.2010

Takaisin sivulle Lukurinki/Kirjaesittelyt