Elämäntarinakurssi 2014

Voitetaan ”apinamieli”

Apinamieli” on meillä jokaisella ja voi itsekriittisellä jankutuksellaan ”ei tästä mitään tule” estää meitä kirjoittamasta. Elämäntarinakouluttaja Marja-Riitta Vainikkala antoi viikonloppukurssilla 15.-16.11.2014 Kemissä hyviä vinkkejä, miten voitetaan ”apinamieli” (Natalia Goldbergin käsite).

irjoittajaryhmä Rinki järjesti yhdessä Kivalo-opiston kanssa elämäntarinakurssin, jolle osallistui 19 naista. Moni kertoi aikovansa kirjoittaa lapsilleen ja lapsenlapsilleen. Suomalaisen Naisliiton aloitteesta on käynnistetty naisten elämäkertoihin liittyvä Naisten Ääni -hanke, jonka innoittamana myös osallistuttiin kurssille. Uteliaisuus, mitä tämä kirjoittaminen on, ja halu saada ideoita kaikenlaiseen kirjoittamiseen – erinomaisia syitä nämäkin.

Teorian lomassa tehtiin sopivasti harjoituksia: kuultiin rikkaita tarinoita osallistujien etunimistä, ruokamuistoista ja rakkaista paikoista. Harjoituksilla kutsuttiin muistoja, avainsanoilla opittiin syventämään, ketjuttamaan. Marja-Riitta tutustutti ”keltaiset laput” -systeemiin ja muistutti ”mustista möykyistä”. Ei kaunistelua, ei kliseitä, ei kirjoiteta tarkoituksena loukata tai kostaa, ei saa paljastaa toisten salaisuuksia. Kirjoittaminen on myös rajankäyntiä ja eettistä pohdintaa.

Lopullista totuutta ei ole. Marja-Riitta siteerasi kirjailija Tuula-Liina Varista: ”Jokaisen omat muistot ovat ainoat oikeat.”

Takaisin sivulle Uutiset