Bongaus 60

August Gailit: Ekke Moor. Hea Lugu 2015 (ensipainos 1941)

August Gailit (1891-1960) on virolainen kirjailija, jonka kaksi vaellustarinaa Toomas Nipernaadi (ensipainos 1928, suom. Kerttu Mustonen 1955) ja Ekke Moor muistuttavat Johannes Linnankosken Laulua tulipunaisesta kukasta.

Toomas Nipernaadi, suomalaisittain Nippernaati, vaeltelee kesät vapaana miehenä ja palaa syksyn tullen vaimonsa luokse.

Ekke Moor on hiukan eri maata. Hän on ankaruuden ja lempeyden kaksoissidoksella kasvatettu leskiäidin saamaton kuopus, jonka matkalle miehistymään saa naapurin tytön tekemä tarkka luonneanalyysi. Ekke kulkee sattumanvaraisia reittejään etsien sinnikkäästi elämää ja uusiutumista pulppuavia lähteitä. Mies on matkoillaan monena ojurista saarnajaan ja kauppiaasta tehtailijaan. Ratkaisevan oivalluksen vaihtuvien roolien ottamiseen hän sai jouduttuaan sattumalta kiertelevän teatteriryhmän sijaisnäyttelijäksi.

Aikansa kotimaataan kierreltyään Ekke pestautuu matruusiksi ja päätyy Liinahamariin ja sieltä Petsamon tuntureille. Paluumatkan kotiin Ekke tekee Rovaniemen ja Helsingin kautta.

Gailit käyttää suhteellisen paljon tilaa Lapin kuvaamiseksi ja tekee pientä kansatieteellistä esitystäkin – vaikea tietää, kuinka todenmukaista. Joka tapauksessa hän kuvaa lappalaisten asumuksia, poronhoitoa, kosiotapoja, ruokatapoja, uskomuksia ynnä muuta ja erittäin kauniisti luontoa. Mikähän Lapissa innoitti Gailitia? Oliko hän koskaan käynyt siellä?

Valitettavasti romaania ei ole suomennettu.

Takaisin sivulle Bongaa Suomi!