Uutisia 2016

Tapahtui vuonna 2016

Rinkiläiset "mukkuloivat"

Runot heittäytyivät monikielisiksi

Vanhin rinkiläinen 100-vuotias

Rinki poikkitieteellisellä vierailulla Torniossa

Rinkiläiset olivat mukana perustamassa Lapin Kirjallisuusseuraa

Kirjailija astui ulos kammiostaan

Uudenlaisia toimintamalleja vanhojen rinnalle

Rinkiläiset "mukkuloivat"

Ringin jäsenistöä kokoontui syystoiminnan alkajaisiksi perinteiseen "mukkulaan" 3.9.2016. Paikkana oli Kemin Seudun Invalidit ry:n toimintakeskus Koivuranta Kemin Ajoksessa.

Nyyttikestieväitten ja makkaranpaiston lomassa käytiin vapaata keskustelua mm. kevätkaudella aloitetusta Kahvila Ringistä. Kokoontumisia päätettiin jatkaa ja kutsua mukaan jäsenten lisäksi myös muita kirjoittamisesta kiinnostuneita. Ensimmäinen Kahvila Rinki pidetään Kemin kaupunginkirjaston opintosalissa maanantaina 26.9. klo 17.

Kuvasatoa 2016 kuva 9

Runot heittäytyivät monikielisiksi

Ringin perinteinen kesän runotuokio kiipesi elokuun 14. päivänä 2016 Kemin kaupungintalon katolle. Café Panorama täyttyi viimeistä sijaa myöten yleisöstä, joka halusi kuulla rinkiläisten kirjoittamia runoja. Tällä kertaa tekstit kääntyivät suomen kielen lisäksi ruotsiksi, saksaksi, italiaksi, Karjalan murteeksi, viroksi ja arabiaksi.

Kuvagalleriassa yleisökuvien jälkeen esiintyjäkaartia: Anita Myllykoski, Elsa Partala, Anna Kyrö, Martti Takalo, Toini Marjamaa, Mohammed Al-Ani, Tuula Tieksola, Nawras Al-Ani, Raili Ilola ja Virpi Summa. (Klikkaamalla kuvia voi suurentaa.)

Kuvasatoa 2016 kuva 6-8

Vanhin rinkiläinen 100-vuotias

Mieleltään ikirinkiläiseksi voi sanoa Milka Kivilinnaa, joka heinäkuussa täytti kunnioitettavat 100 vuotta. Milka oli parinkymmenen vuoden ajan, aina yhdeksänkymppiseksi saakka, aktiivinen rinkiläinen. Hänen runojaan on julkaistu mm. monissa Ringin antologioissa. Runojen lisäksi hän on kirjoittanut pakinoita ja lyhyitä proosatekstejä.

Juopperin palvelukodissa asuvaa Milkaa kävivät Ringin puolesta onnittelemmassa kuvassa päivänsankarin kahta puolta istuvat Kaija Koivisto, Elsa Partala, Annukka Immonen ja Toini Marjamaa.

Kuvasatoa 2016 kuva 5

Rinki poikkitaiteellisella vierailulla Torniossa

Rinkiläiset tekivät tiistaina 7.6.2016 vierailun Tornion Kuvataideseuran 50-vuotisjuhlanäyttelyn avajaisiin. Onnittelut seuran puheenjohtajalle Seija Satokankaalle esittivät Ringin sihteeri Elsa Partala ja puheenjohtaja Annukka Immonen.

Tornion kaupungintalon aulassa tutustuttiin sinne pystytettyyn tasokkaaseen juhlanäyttelyyn Raja. Kaupungintalolta porukka siirtyi seremonioiden ja kestitysten jälkeen Taidekammariin, jossa saatiin ihastella Hannele Antmanin taidokkaita muotokuva-akvarelleja.

Useammalla suulla lausuttiin julki toivomus, että yhdistykset jatkaisivat yhteisiä projekteja poikkitaiteellisissa merkeissä: kuvataitelijat voisivat maalata kuviksi sitä, mitä kirjoittajat kirjoittavat sanoiksi.

Kuvasatoa 2016 kuva 4

Rinkiläiset olivat mukana perustamassa

Lapin Kirjallisuusseuraa

Lapin Kirjallisuusseura juhli Rovaniemellä 23.4.2016 20-vuotista taivaltaan Pohjois-Suomen kirjailijapäivien yhteydessä. Myös rinkiläisillä oli "näppinsä pelissä" jo, kun seuraa perustettiin. Koko 20 vuoden ajan Rinki ja monet sen jäsenistä ovat osallistuneet aktiivisesti seuran toimintaan. Seura on tärkeä yhdysside lappilaisten kirjailijoiden, harrastajakirjoittajien ja kirjallisuuden ystävien välillä.

Lapin Kirjallisuusseuran jäsenlehden Lapillisen upean juhlanumeron synttäriväelle esitteli lehden toimitussihteeri Anita Myllykoski (1. kuva alla), joka on myös Ringin varapuheenjohtaja. Uusiksi kunniajäseniksi, joita puheenjohtaja Eija Miranda Silventoinen haastatteli, kutsuttiin seuran pitkäaikainen sihteeri (1996-2010 ) Paula Alajärvi sekä Ringin taloudenhoitaja Toini Marjamaa (2. kuva alla, Eija Mirandan kysymyksistä huvittunut Toini vasemmalla). Toini toimi pitkään myös Kirjallisuusseuran taloudenhoitajana ja on seuran perustajajäseniä.

Muita Lapin Kirjallisuusseuran perustajajäseniä nykyisinkin vielä aktiivisista rinkiläisistä ovat Anna Kyrö ja Elsa Partala.

Kuvasatoa 2016 kuva 3

Kirjailija astui ulos kammiostaan

Kari Hanhisuanto alkoi miettiä, miksi istua koko ajan kirjoittamassa omassa työhuoneessaan, jolloin syntyi erikoinen idea. Kirjailija astui ulos kammiostaan ja istahti läppärinsä kanssa yhteensä kolmeentoista eri julkiseen paikkaan ympäri Kemiä. Jalkautumisia ehti tulla projektin aikana parikymmentä. Kirjoituspaikoistaan Kari ilmoitti etukäteen Facebookissa.

Nyt jo yhdeksännen romaaninsa Pelkopeli (Reuna Kustantamo) julkistanut kirjailija tapasi ihmisiä, sai ideoita ja ehdotuksia, jopa luvan käyttää ihmisten oikeita nimiä romaanissaan. Trillerin tapahtumat liittyvät kaikki Karin kotikaupunkiin Kemiin. Ei ole ihmekään, että julkistamistilaisuus 6.4. keräsi Kemin kulttuurikeskuksen ison audiotorin täyteen kiinnostunutta yleisöä.

Ringin onnitteluruusun ansioituneelle jäsenelleen ojensivat sihteeri Elsa Partala ja puheenjohtaja Annukka Immonen.

Kuvasatoa 2016 kuva 2

Uudenlaisia toimintamalleja vanhojen rinnalle

Ringin vuosikokous 14.3. aloitettiin laulaa luikaisemalla onnittelulaulu omalle yhdistykselle, jolla seuraavana päivänä oli 43-vuotissynttärit.

Toimintasuunnitelman yhteydessä keskusteltiin uudenlaisista toimintamalleista vanhojen rinnalle. Viime vuoden hyvä kokemus konserttikiertueesta, jossa yhdistyi runo ja musiikki, innosti miettimimään myös muita poikkitaiteellisia tapahtumia. Esille nousi mm. tapaaminen Tornion kuvataideseuran ja mahdollisesti muidenkin merilappilaisten taideyhdistysten kanssa.

Uutena ideana pätettiin kokeilla "Kahvila Rinkiä", mikä tarkoittaa vapaamuotoista seurustelua kahvikupposen ja mahdollisesti osallistujien omien tekstien äärellä.

Perustoimintana Rinki jatkaa luovan kirjoittamisen koulutusta yhteistyössä Kivalo-opiston kanssa. Toimintasuunnitelmassa on myös pienempimuotoista kurssitoimintaa kuten yhdessä Lapin Kirjallisuusseuran kanssa Kemissä huhtikuussa järjestettävä runopaja.

Ringin puheenjohtajana jatkaa Annukka Immonen, varapuheenjohtajana Anita Myllykoski ja sihteerinä Elsa Partala. Hallitukseen varsinaisiksi jäseniksi valittiin Kaija Koivisto, Toini Marjamaa, Saara Heikkinen, Anna Kyrö, Mikko Riihimäki ja Tiina Ryynänen. Varajäseniksi valittiin Martti Takalo ja Tuula Sykkö.

Kuvasatoa 2016 kuva 1

Takaisin sivulle Uutisarkisto