Bongaus 23

Solveig Torvik, Äitien veren perintö. Romaani suomalaisista naiskohtaloista. Nikolai´s Fortune (2005). Suom. Taina Wallin 2008.

Norjalaissyntyinen Solveig Torvik on työskennellyt toimittajana amerikkalaisissa lehdissä ja tietotoimisto UPI:ssa. Äitien veren perintö on tosipohjainen romaani suomalaissyntyisistä siirtolaisnaisista. Siinä matkataan 1800-luvun loppupuolen Rantsilasta Tornion- ja Muonionjokea seuraten Kilpisjärven kautta kveenien maille ja etelämmäs Norjaan. Viimeisenä teoksessa on Hannan eli Solveig Torvikin oma tarina: lapsuus natsien miehittämässä Norjassa ja lähtö vanhempien kanssa siirtolaiseksi Yhdysvaltoihin.

Ei ole helppoa miesten elämä köyhyyden ja työttömyyden puristuksessa, mutta aviottoman naisen ja lesken elämä näyttäytyy suorastaan epätoivoiselta, kun seksuaalinen väkivalta uhkaa ja sen myötä ympäristö halveksii ja syyttää naista. Norjassa suomalaisia halveksitumpia olivat vain ”lappalaiset”. Äidit joutuvat tekemään kipeitä lapsia koskevia ratkaisuja.

Romaanin alussa on kartta ja prologi, jossa Torvik kertoo teoksen taustasta. Lopussa on tietoa tutkimusmenetelmistä, avustaneista henkilöistä ja lähteistä.

Takaisin sivulle Bongaa Suomi!