Uutisia 2009

Tapahtui vuonna 2009

Virpi ja Maarit pärjäsivät kotikaupungin runokisassa

Matin uunituore näytelmä parrasvaloihin Rovaniemellä

"Etäisyyksiä" on Ringin 17. antologia

Unohdus toi palkintosijan

Novellista kunniamaininta Maaritille

Uusi antologia puhutti syysmukkulassa 2009

Kirjoittajia Sodankylän yöttömässä yössä

Martilta jo toinen runokirja

Karin toinen romaani on mustan huumorin sävyttämä

Onnetar antoi koko näytöksen!

Hanki elämä!

Matti ja Anna vaihtoivat paikkaa keskenään

Kaijan runokirja sai kuvituksen pojanpojalta

"Seitsemänä aamuna" puristaa Ringin antologiat tiiviiksi cd:ksi

Tarinanalkuja putkan seinillä

Rinkiläisten senioritrio

Kaksoisvoitto novellikilpailussa

Matti kirjoitti historiaan perustuvan näytelmän

Virpi ja Maarit pärjäsivät

kotikaupungin runokisassa

Kemin Taideyhdistyksen julistamaan runokilpailuun kemiläisille ja Kemin ystäville osallistui yhteensä 43 nimimerkkiä, joista 30 otti osaa yleiseen sarjaan ja 13 nuorten sarjaan. Kemin ystäviä löytyi aina eteläistä Suomea myöten.

Runokilpailun aihe oli vapaa, mutta silti suurin osa teksteistä kohdistui Kemiin. Rakkaus kotikaupunkia kohtaan toi kultaa ja kunniaa peräti kahdelle rinkiläiselle. Raati jakoi ensimmäisen sijan kolmen kilpailijan kesken. Yksi voittajista oli Virpi Summa meriaiheisella runollaan, ja kunniamaininnalle kilpailussa ylsi Maarit Alatossava.

Matin uunituore näytelmä parrasvaloihin Rovaniemellä

Ringin puheenjohtajalta ja luovan kirjallisuuden kurssin opettajalta Matti Ylipiessalta on ilmestynyt jo toinen kirja draamaa. Tämänkertainen näytelmä pääsi suoraan parrasvaloihin samoihin aikoihin, kun kirja tuli ulos. Näytelmän Liimataisen kontti kantaesitys on Rovaniemellä Lapin ylioppilasteatterin esittämänä 21.11.2009.

Näytelmän nimi viittaa Lapissa käytyyn metsäsotaan ja Greenpeacen käyttämään konttiin, joka jäi paikalleen, kun Metsähallitus kielsi metsäautotien käytön kontin pois siirtämiseen. Matti seurasi tarkoin metsäkiistaa sekä inarilaisten tuttujensa että median välityksellä. Aiheesta syntyi näytelmä Lapin taidetoimikunnan järjestämässä Arctic Drama-kirjoituskoulutuksessa.

"Etäisyyksiä" on Ringin 17. antologia

Kirjoittajaryhmä Ringin 36-vuotisen historian 17. antologia julkistettiin torstaina 12.11.2009 Kemin kaupunginkirjaston musiikkiosastolla. Antologia on saanut nimekseenEtäisyyksiä. Siinä on yhteensä 20 aktiivisen rinkiläisen kaunokirjallisia tekstejä; runoa, proosaa, draamaa ja esseitä. Noin 190-sivuisen kirjan on kuvittanut monipuolinen rinkiläinen taiteilija Anita Myllykoski.

Julkaisemistilaisuuteen saapui rinkiläisten lisäksi runsaasti myös muuta yleisöä viimeistä istumapaikkaa myöten. Kirjoittajaryhmän toiminnasta sekä painotuoreesta antologian synnystä puhui Ringin puheenjohtaja Matti Ylipiessa, joka ensi töikseen kiitteli Kemin työväenopistoa ja sen eläkkeelle jäävää rehtoria Vappu Kraataria arvokkaasta tuesta ja kannustuksesta kirjoittajaryhmän toiminnassa.

Hauskan jännityskertomuksen esitti Annukka Immonen (alh. keskellä), joka oli laatinut koosteen antologian tekstejä mielivaltaisesti yhdistelemällä. Omasta suhteestaan kirjoittajaryhmään ja kirjoittamiseen kertoi tilaisuuden juontanut ja Ringin nuorta sukupolvea edustanut Mikko Heikkinen (alh. oikealla). Tunnelman tuojana toimi myösSoitinyhtye Akustiset.

Uutta antologiaa on myynnissä Ringin jäsenillä, kirjan hinta on 12 euroa. Joulun alla sitä on saatavissa muutamina päivinä kemiläisten markettien auloissa toimivista myyntipisteistä. Voit tiedustella kirjaa myös Ringin sähköpostin kautta. Kuvasatoa 2009 kuva 7

Tuulihatussa kaksi rinkiläistä

Immi Hellén Seuran lastenrunokilpailun sadosta koottu antologia Tuulihattu julkistettiin Aleksis Kiven päivänä 2009 Kuorevedellä. Kirjaan pääsi mukaan myös kaksi rinkiläistä, kuudella runolla Maarit Alatossava ja viidelle runolla Saara Heikkinen.

Kilpailuun osallistui yli 200 kirjoittajaa yhteensä yli 900 runolla. Palkintolautakunnan perusteluissa todetaan, että hyvässä runossa tärkein on rytmi ja että nyt etsittiin erityisesti myös iloa ja huumoria.

Unohdus toi palkintosijan

Lapin taidetoimikunta ja Lapin kansa järjestivät Lappi-aiheisen tarinakilpailun, johon osallistui satakunta kilpailijaa ikähaarukassa 6-93 vuotta. Tulokset julkistettiin syyskuun 28. päivä 2009. Palkittujen joukossa jaetulla toisella sijalla nähtiin jälleen yksi rinkiläinen, Toini Marjamaa. Toinin kertomusta Unohdus luonnehdittiin surulliseksi mutta humoristiseksi ja toiveikkaaksi.

Novellista kunniamaininta Maaritille

Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopiston ja Pohjois-Pohjanmaan liiton järjestämässä novellikilpailussa rinkiläinen Maarit Alatossava ylsi "pistesijoille". Hän sai kunniamaininnan novellistaan Baari. Kilpailu järjestettiin kolmannen kerran, teemana vuoden 2009 novellikilpailussa oli "Pohjoista elämää".

Uusi antologia puhutti syysmukkulassa 2009

Rinkiläisten syysmukkula 2009 pidettiin elokuun viimeisenä lauantaina Torniossa Anita Myllykosken kotona. Perinteisen tapaamisen päämielenkiinto kohdistui tämän vuoden marraskuussa ilmestyvään Ringin antologiaan.

Yhdessä mm. ihasteltiin herkkää kuvitusta, jonka Anita on tehnyt antologiaan, sekä keskusteltiin 8.9. Kemin työväenopistossa alkavasta luovan kirjoittamisen kurssista ja siihen liittyvistä odotuksista.

Nyyttikestiperiaatteella toimiva tarjoilu oli runsas ja monipuolinen.

Voimaantumassa

Syysmukkula päättyi upeasti kirjailija Mirjam Kälkäjän 70-vuotisjuhliin Seminaarin koululla, jonne suunnisti seitsemän rinkiläistä herkkupöydästä herkkupöytään ja hengen ravinnon äärelle. Varejoki-ryhmän laulettua Sinikka Lappeteläinen esitti keventäviä ajatuksia esimerkiksi siitä, mistä huomaa, että lähestyy ”kylläpä sinä näytät hyvältä” -ikää.

Ilta päättyi konserttiin ja Mirjamin puheeseen. Mikinvinttiläiset olivat koostaneet lauluja ja kohtauksia Mikin Vintin näytelmistä, ja mukana oli eri-ikäisiä esiintyjiä harrastajista ammattilaisiin. Tunteita liikutettiin laidasta laitaan. Ilman Mirjamia ei olisi Mikin Vinttiä ja sen taitavia näyttelijöitä, laulajia ja muusikoita. Yhteinen tekeminen ja ystävien kohtaaminen ”voimaannuttaa”, kuten eräs mikinvinttiläinen oli Mirjamille todennut. Kiitos, että mekin saimme olla mukana! Rinkiläiset, voimaantukaamme!

Mikin Vintin konsertin voi nähdä vielä lauantaina 5.9. klo 19 Torniossa Joentalolla ja sunnuntaina 6.9. klo 15 Kemissä Sauvon juhlasalissa. Teemana on Mikin Vintin teatterimusiikki. Kuvasatoa 2009 kuva 6

Kirjoittajia Sodankylän yöttömässä yössä

Lapin Kirjallisuusseuran kirjoittajakursseilla 14.-18.6.2009 oli jälleen tiivis työtahti, mutta lättykestejä, saunailtoja ja kurssien saavutusten esittelyä ei silti unohdettu. Tilaisuudessa järjestettiin myös tarinaniskennän SM-kilpailujen aluekarsinta, jonka voitti Markus Kangas.

Juha Hurme tiivisti kirjoittamisen peruspilareita: Sanat ovat kiviä, eikä tarinaa ole ilman kieltä. Sanat ovat työkaluja, kieli ja sanat ovat kuin ajatukset. Juha oli myös kääntänyt Aristoteleen hienon tragedian kaavan: 1. leuhkuus, 2. erhe, 3. moka, 4. taju. Tämä kaava käy jokaiseen kirjoittamisen genreen.

Runokurssilaiset pesivät Nina Hakalahden ohjauksella runopyykkiä, Juha Hurmeen kurssilaiset pohtivat mitä tapahtui ennen tai jälkeen erään uutisjutun tapahtumaselostuksen.

Proosaryhmäläiset harjoittelivat Raija Paanasen ja Taija Tuomisen opastuksella tutkistelemaan itseään ja tiivistämään tekstinsä vaikkapa seitsemän lauseen novelliin tai kokemaan muodonmuutoksen joksikin eläimeksi Kafkan tyyliin. Muodonmuutos vapautti kirjoittajat mitä hurjimpiin ajatuslentoihin, olipa kysymyksessä lintu, koira tai virtahepo. Kuvasatoa 2009 kuva 5

Kapustarinnaksi muuttunut

Toini Marjamaa

Martilta jo toinen runokirja

Keväällä 2009 ilmestynyt "Meren ääniä" on Martti Takalon toinen runokirja. Runot kulkevat lapsuuden Kemissä, Laitakarin sahan maisemissa ja kesäisillä purjehdusretkillä. Lapsuus on kultaista viattomuuden aikaa. Luonto ja meren äärettömyys pysähdyttävät mietiskelemään elämän suuria kysymyksiä. Mutta huumoriakin on mukana. Mainio runo Tyynen ja Arvin keväästä svengaisi säkeistömuotoon sovitettuna hyvin myös laulelmana.

Martti Takalo on nopea ja tuottelias runonkirjoittaja. Hän tallentaa vaikutelman tai ajatuksen ja siinä se sitten on. Joidenkin runojen pikku lisähiominen tuskin olisi vähentänyt niiden tuoreutta. Mutta hyvä näinkin.

Matti Ylipiessa

Karin toinen romaani on mustan huumorin sävyttämä

Rinkiläinen Kari Hanhisuanto julkaisi jo toisen romaaninsa, Käenlaulun, Myllylahden kustantamana. Julkistamistilaisuus pidettiin 23.3.2009 Kemin kaupungin kirjaston musiikkiosastolla. Tilaisuudessa esiintyi kuoro Ajan Laulu ja toinen siitä koottu tuplakvartetti Aikamerkki. Molemmissa kokoonpanoissa oli kirjailija itse mukana, ja Aikamerkin toisen laulun sanat olivat Karin kynästä. Käenlaulun esitteli ansiokkaasti Pertti Telkki, joka myös lauloi Ajan Laulussa.

Monipuolinen taiteilija Kari Hanhisuanto on hyvä esimerkki siitä kuinka asioille, jotka halutaan tuoda julki, löytyy aikaa vaikka leipätyö viekin suurimman osan ajasta. Kari työskentelee Eforassa varastotyöntekijänä. ”Uudet aiheet ovat jo pitkälle työstettynä”, kertoi kirjailija tulevaisuuden suunnitelmistaan. Julkistamistilaisuus oli innoittava, sillä Karin huumori, joka sävyttää myös uutta romaania, kuuluu olennaisena osana kirjailijan olemukseen. Esikoisromaani Isä meidän sai hyvän vastaanoton, ja varmasti myös Käenlaulu tulee löytämään lukijansa.

”Käenlaulu on mustalla huumorilla sävytetty tarina sotaveteraani Esko Marjamaasta, eläkkeellä olevasta sovinistisesta ja mustasukkaisesta kirvesmiehestä, joka havahtuu maailmaan huomatessaan vaimonsa Kaisan lojuvan olohuoneen lattialla.”

Kirjaa saa Karilta numerosta 040 7053747 sekä kirjakaupasta.

Lue Elsa Partalan kirja-arvio Karin uusimmasta. Kuvasatoa 2009 kuva 4

Onnetar antoi koko näytöksen!

Rovaniemen Teatteri julkisti järjestämänsä laulutekstien kirjoituskilpailun tulokset Maailman teatteripäivänä 27.3.2009. Tulevaan musikaaliin pääsi laulusanoituksillaan peräti kaksi rinkiläistä, Sinikka Lappeteläinen Torniosta ja Saara Heikkinen Kemistä.

Kilpailuun osallistui yhteensä 28 kirjoittajaa, joista seitsemän kirjoittajan tekstejä hyväksyttiin mukaan Rovaniemen Teatterissa esitettävään näytelmään. Romanttiseksi lamamusikaaliksi luonnehditun näytelmän työnimenä on Viestikapula ja aiheena lehtien tekstiviestipalstat.

Kaikkien seitsemän kirjoittajan kesken arvottiin pääpalkintona musikaalin yksi kokonainen näytös eli 400 katsomopaikan teatteriesitys. Onnetar poimi voittajaksi Saara Heikkisen, joten ainakin kaikilla halukkailla rinkiläisillä on edessään teatteriretki Rovaniemelle tulevana syksynä 2009.

Hanki elämä!

Suomen Kirjailijaliiton ja Lapin Kirjallisuusseuran yhteisille talvipäiville Rovaniemellä 20.–22.3.2009 osallistuivat rinkiläisistä Sinikka Lappeteläinen, Toini Marjamaa ja Anita Myllykoski. Perjantaina runsas yleisö seurasi kirjallista matineaa Lapin maakuntakirjastossa. Lauantain seminaarissa Pohjanhovissa keskusteltiin teemasta Hanki elämä! ja aiheesta Kirjoittajayhdistysten tulevaisuudennäkymät. Talvipäivien ohjelma päättyi neuvottelukunnan vuosikokoukseen sunnuntaina.

Mitä kirjailija voi kirjoittaa? Onko hänellä lähilukijoita? Mitä esikuvia hänellä on? Muun muassa näistä aiheista professori Liisi Huhtala tenttasi Tuula-Liina Varista, Seppo Saraspäätä, Heli Slungaa ja Joni Pyysaloa perjantain matineassa. Miksi kirjoitat? -kysymykseen Varis kertoi, että jokaisella kirjailijalla on jokin trauma ja hänellä se on puuttuva äiti. Esikuvakseen Varis mainitsi Anton Tšehovin, Saraspää Yrjö Kokon, Slunga Sylvia Plathin. Pyysalo luetteli useampia, mutta Paavo Haavikko ja Jarkko Laine ovat olleet hänelle ilmeisen merkityksellisiä. Saraspää korosti, että kirjailija ei saa loukata ketään tarkoituksella. Se, mikä ihmisessä on yksityisintä, on kaikille yhteisintä ja kiinnostavinta. Matinean kirjailijolla ei ole lähilukijoita. Slunga kertoi lähteneensä Tampereelle avaamaan runosolmuja. Halpa hotelli sijaitsi ankealla alueella, mutta kontrastina huoneessa oli kullatut seinät, ja runoja syntyi loppukeväällä ilmestyvään kokoelmaan.

Paula Alajärvi Kirjallisuusseurasta hoksautti ajankohtaan sopivasti, että hankielämä ympäröi osallistujia. Ennen teemaan perehtymistä Suomen Kirjailijaliiton puheenjohtaja Tuula-Liina Varis jakoi Suunta-palkinnon (kompassi ja 1000 euroa) Pirkko Heikkiselle, joka on monipuolinen kulttuurivaikuttaja Mikkelistä. Sen jälkeen teemasta alustivat Seppo Saraspää ja Joni Pyysalo. Varis johti keskustelua. Saraspää pohdiskeli ”metsäsuomalaisten” pahan olon syitä. Ihmisen vastuu omasta elämästään on suuri. Pyysalo kuulutti uskottavuutta ja suhteellisuudentajua sekä kirjallisuustradition arvostusta.

Raha ja ikärakenne olivat yhteisiä huolenaiheita, kun keskusteltiin kirjoittajayhdistysten tulevaisuudennäkymistä. Aluksi Aila Åkerman Mikkelin Kirjoittajista ja Kyösti Partanen Martvasta kertoivat yhdistyksensä toiminnasta. Tuula-Liina Variksen kannanotto huoleen, että nuoret puuttuvat kirjoittajayhdistyksistäkin, sai yleisen hyväksynnän. Varis provosoi, että kun yritetään miellyttää nuoria, vanhat jäävät pois. Miksi nuoret pitäisi saada pois heidän elämänpiiristään, nuorisokulttuuristaan? ”Kyllä ne tulee”, Varis totesi. Ei ole merkitystä, minkäikäisiä jäsenet ovat. Intohimoiset kirjoittajat eivät lopu. Sinikka, Toini ja Anita toivat esiin Rinkiä ensisijaisesti yksityisissä keskusteluissa, mutta Ringin kirjallinen äänilevy mainittiin esimerkkinä yhteistyöstä nuorten kanssa. Kuvasatoa 2009 kuva 3

Matti ja Anna vaihtoivat paikkaa keskenään

Ringin vuosikokouksessa 17.3.2009 "Matista tuli Anna ja Annasta Matti", kun Matti Ylipiessa valittiin Ringin puheenjohtajaksi ja Anna Kyrö varapuheenjohtajaksi. Hallituksen muiksi jäseniksi valittiin Elsa Partala (sihteeri), Kaija Koivisto, Virpi Summa, Irma Melin, Saara Heikkinen, Anita Myllykoski ja Annukka Immonen sekä varajäseniksi Toini Marjamaa, Martti Takalo, Kalevi Sipola ja Teuvo Karén.

Toiminnan pääpiste on edelleenkin luovan kirjoittamisen kurssissa, joka toteutetaan yhteistyössä Kemin työväenopiston kanssa. Samoin yhteistyössä KTO:n kanssa järjestetään viikonloppuseminaari, jonka ajankohdaksi päätettiin syksy 2009.

Rinkiläisten perinteinen kokoontuminen "mukkula" järjestetään seuraavan kerran Torniossa 29.8.2009. Vuosikokouksessa keskusteltiin myös tutustumiskohteista, jotka olisivat omiaan virittämään jäsenten kirjoittamishaluja. Ainakin yksi tutustumiskäynti päätettiin järjestää kirjoittajakurssin lukuvuoden päättäjäisten merkeissä toukokuussa. Myös Savupirtin perinteinen runotilaisuus päätettiin pitää Ringin ohjelmassa.

Kuluva vuosi on Ringille jälleen antologian ilmestymisvuosi. Järjestyksessä jo 17. antologia näkee päivänvalon loka-marraskuussa 2009. Kuvasatoa 2009 kuva 2

Kaijan runokirja sai kuvituksen pojanpojalta

Ringin perustajajäsen Kaija Koivisto toteutti vuosikymmenien unelmansa ja kokosi runonsa pöytälaatikosta kirjaksi. Esikoisteoksen Elämänsateessa julkistamistilaisuus pidettiin 14.3.2009 Kemin kaupunginkirjastossa, jossa saatiin henkisen ravinnon lisäksi nauttia runoilijan omatekoisista kahvipullista.

Kirjan esitteli tilaisuudessa Anna Kyrö, joka oli Kaijan apuna järjestämässä 60 runon valikoiman teemallisesti sopivaksi. Kirjan ihastusta osakseen saanut kuvitus on Kaijan pojanpojan Arttu Koiviston käsialaa.

Kaija kertoi tilaisuudessa, että kiinnostui runoista jo nuorena ja alkuun leikkasi niitä talteen lehdistä. Polkupyörän tarakkalaatikossa olleet leikkeet paljastivat tulevalle puolisolle Kaijan runousharrastuksen. Omia runoja alkoi kertyä yhä enemmän ja enemmän.

Maaliskuun suvi / räiskyttää räystäiltä / kuusenhelmoissa jäätiukuja / tuulenvire oksilla / hangille varjopitsiä kuu virkkaa / soi sininen ilta

Kirjaa voi tilata suoraan Kaijalta, puh. 040-5727206, hintaan 10 euroa/kpl.

Lue lisää Anita Myllykosken kirja-arviosta.

"Seitsemänä aamuna" puristaa

Ringin antologiat tiiviiksi cd:ksi

Ringin uusi aluevaltaus, kirjallinen äänilevy Seisemänä aamuna, julkistettiin Tornion kirjastossa 25.2.2009. Levyn primus motor ja taiteellinen tuottaja Matti Ylipiessa avasi tilaisuuden ja kiitti kaikkia hankkeeseen osallistuneita kirjoittajista alkaen. Hän kertoi prosessin eri vaiheista ja samalla korosti, ettei yksi cd-levy ole kattava otos Ringin kaikista 16 antologiasta.

Tekninen toteutus Kemi–Tornio amk:n medialinjan opettajien ja opiskelijoiden kanssa oli sujunut erittäin hyvin, minkä myös opettaja Anitra Arkko-Saukkonen todisti puheenvuorossaan. Lisäksi tekstien seitsemästä lukijasta on viisi amk-laista.

Matin puheenvuoron jälkeen Sinikka Lappeteläinen luki cd:n viimeisen runon, Virpi Summan Mataraniitty in memoriam. Muita lukijoita kuultiin levyn ensimmäisestä osiostaSeitsemänä aamuna.

Tilaisuus päättyi vapaaseen keskusteluun, jonka lomassa saatiin nauttia Tornion kirjaston tarjoamat kahvit.

Kirjallista äänilevyä Seitsemänä aamuna on saatavilla Ringin jäseniltä hintaan 8 €/kpl. Levyä voi myös kysyä kuunneltavaksi kirjastoista. Kuvasatoa 2009 kuva 1

Tarinanalkuja putkan seinillä

Kirjoittajalle kaikenlaisten asioiden näkeminen omin silmin on lisänä aiheiden aarrearkussa. Siksipä joukko rinkiläisiä tarttui tilaisuuteen ja kävi tutustumassa Kemin poliisiasemaan, joka nykyisin on osa Torniota pääpaikkaan pitävää Peräpohjolan poliisilaitosta. Oppaana toimi ja moniin kysymyksiin vastaili rikosylikonstaapeli Markku Volotinen.

Erityistä mielenkiintoa herätti putka, josta kenelläkään ei ollut asukkaana omakohtaisia kokemuksia. Olennainen osa putkaa on tietenkin seinäkirjoitukset. Ne panevat mielikuvituksen liikkeelle, sillä jokaisen raapustuksen takana on oma tarinansa. Markku Volotinen sanoi mieleensä erityisesti jääneen seinältä lukemansa sanat "Kunpa olisin jäänyt kotiin nukkumaan". Niinpä niin, eräänlaista jälkiviisautta sekin.

Nähtäväksi jää, montako rikostarinaa putkareissu poikii rinkiläisten kynistä.

Rinkiläisten senioritrio

Kemin kaupunginkirjaston 130-vuotisjuhlan kunniaksi järjestetyn seniorikirjoituskilpailun tulokset julkistettiin 9.2.2009. Novellikisassa rinkiläiset ottivat komean kolmoisvoiton.

Kultaa vei Maarit Alatossava kirjoituksellaan Valio ja Pajusaari In Memorian, joka tuomariston johtajan Markku Kokkolan mielestä saattaisi olla jopa onnistunutta proosarunoutta. Hopeaa sai Irma Melin huumoripitoisella novellilla Lusikka päivässä, ja pronssille ylsi Toini Marjamaa novellilla Punaisessa tuvassa asuu kaipaus. Kilpailuun tuli yhteensä 16 kirjoitusta.

Kaksoisvoitto novellikilpailussa

Novetra Oy Nordbooksin järjestämässä valtakunnallisessa novellikilpailussa sijoittui kaksi rinkiläistä osanottajaa kolmen parhaan joukkoon. Voittajiin lukeutuivat Virpi Summa novellilla Pullo-Ulla sekä Saara Heikkinen novellilla Lätyt paljaana. Voittajia ei asetettu paremmuusjärjestykseen.

Kilpailun sadosta on tulossa antologia/novellikokoelma Mitä edestä löytyy. Se ilmestyy helmikuun 2009 lopulla.

Matti kirjoitti historiaan perustuvan näytelmän

Ringin varapuheenjohtaja ja luovan kirjoittamisen kurssin opettaja Matti Ylipiessa kirjoitti esikoisteoksensa Ennen jäidenlähtöä näytelmän muotoon.

Draamakurssilla alkunsa saanut näytelmä tapahtuu pohjoisessa pikkukaupungissa 1920-luvulla. Silloinkin odoteltiin suurta lamakautta. Näytelmän tapahtumat perustuvat historiallisiin tosiasioihin, vaikka henkilöt saattavatkin olla fiktiivisiä.

Lue Elsa Partalan esittely näytelmästä.

Takaisin sivulle Uutisarkisto