Kirjoitusoppaat

Sinikka Lappeteläinen:

Kirjoja kirjoittamisesta

"Kirjoittaminen on suuri matka. Se on tie, joka antaa vapauden", sanoo Natalie Goldberg kirjassaan Avoin mieli, Kuinka elää kirjoittajan elämää. Joskus, kun oma runo kiertyy kirjoittamisen ympärille, ajattelen, ovatko pavut vai aiheet loppumassa vai olenko kenties lähestymässä kirjoittamisen ydintä, itseäni.

Natalie Goldberg jaksaa kirjoittaa kirjoittamisesta, omastaan ja toisten. Olen lukenut useita hänen oppaistaan. Hän antaa roimasti eväitä kirjoittajille, joiden itseilmaisun esteeksi nousee vankka vastustuksen (laiskuuden?) muuri. Goldberg vannoo treenikirjoittamisen nimeen. Sen avulla muurin voi sortaa tai ainakin hakata siihen itsensä kokoisen reiän. Sen avulla voi oppia hyväksymään oman ainutlaatuisen mielensä ja toteuttaa Golbergin ohjetta "anna mennä".

Muita minulle tärkeitä kirjoja kirjoittamisesta ovat Stephen Kingin teos Kirjoittamisesta, Claes Anderssonin Luova mieli, Mika Waltarin Aiotko kirjailijaksi? ja Rainer Maria Rilken Kirjeitä nuorelle runoilijalle. Suosittelen kaikille kirjoittajille.

Takaisin sivulle Ikimuistoiset