Musiikki voimavarana

Elsa Partala

Musiikki voimavarana

Heli Luokkala-Nevalainen: Rokkimimmistä erityisäidiksi. BoD 2021


Kemiläinen Heli Luokkala-Nevalainen jaottelee kirjansa kronologiseen, selkeään aikajärjestykseen. Hän kirjoittaa lapsuutensa auki. Isovanhempien kasvatin elämään on musiikki liittynyt aina vahvasti. Jo lapsena esiintyminen viehätti Heliä niin, että Euroviisujen esiintyjien säihke ja laulut toimivat hänelle esikuvana. Niinpä laulava tyttö pääsi bändiin, ja syntyi Nicepappi-rockyhtye, jonka keulakuvana Heli jatkossa toimi. Kaikki ei ollut bändeille kuitenkaan vain glamouria1980-1990-luvuilla. Esiintyjien sosiaaliset tilat olivat heikot, ja sen ajan tavan mukaan väkevät juomat maistuivat.

Yhtye sai näkyvyyttä, vaikka usein kuultiin pohjoisen sijainnin olevan este esiintymiselle. Ulkomaille, varsinkin Neuvostoliittoon, suuntautuvat esiintymiset ovat Nicepapin jäsenten mukaan olleet huikeita ja erityisesti mieleen jääneitä matkoja. Myös Kemissä oli tuohon aikaan vireää kulttuuritoimintaa, josta kirjailija mieluusti kertoo. Teatteritoiminta oli vireää, ja Jojo-nuorisoteatterin kautta Heli sai maistaa myös teatterimaailman ihanuutta.

Myöhemmin Heli kohtasi muusikkomiehen, jonka kanssa perusti perheen ja sai lapsen. Milka syntyi erityislapsena. Kirjailija onkin painottanut kerronnassaan paljon, miltä tuntuu kun perheessä on erityislapsi. Mitä vaikeuksia kohdataan yhteiskunnan ja ihmisten taholta. Tässä kirjassa on kuvattu, miten ihmisarvo saa omituisia muotoja, kun on kyse vammaisuudesta.

Kirja herätti mielenkiintoni tarkoilla ajankuvilla ja tiedoilla siitä maailmasta, joka on minulle tuntematonta. Pidin Heli Luokkala-Nevalan rohkeudesta avata arimmatkin elämänkohtansa lukijalle. Se miten musiikki vaikuttaa ihmiseen, sen elämää tukeva voima kuvastuu kirjailijan kertoessa omasta elämästään, kuin myös siitä miten se vaikuttaa erityislapsen, Milkan, elämään rauhoittavasti. Kirjan kieli on välilauluineen jouhevaa luettavaa, suosittelen.

Takaisin sivulle Lukurinki/Kirjaesittelyt