Perhosia Venusvuorella

Matti Ylipiessa:

Perhosia Venusvuorella

Yksinäytöksinen irstailu 1700-luvulta. Tapahtuu jossain Ranskan maaseudulla.

Henkilöt:

Isä Outhier, katolinen pappi, amatööritiedemies

Lisa, tämän palvelijatar

Peppina & Pepe, kiertelevä veijaripariskunta

Tuomari T, aliprefekti ja juomari, veloissa sedälleen Outhierille

Kapakoitsija, kansaa jne.

SYNOPSIS

Pepe ja Peppina pilaavat Isä Outhierin perhoskokoelman, jota tämä on lähdössä Pariisin esittelemään.

O joutuu perumaan esitelmänsä, käskee Lisaa viemään kirjeen postiin (majataloon). Samalla Lisan pitää viedä viesti tuomari T:lle että otattaa kiinni vahingontekijät. Moittii Lisaa, joka lähtee loukkaantuneena matkaan.

Venusvuoren majatalo. Pepe ja Peppina riidoissa, koska Peppina pitää peliä T:n kanssa. Lisa saapuu ja Pepe alkaa juottaa tätä. Lisa näyttää O:n kirjeen Pepelle, joka ehdottaa pientä koiruutta: kirje väärennetään. Sen sijaan, että siinä perutaan Pariisin-matka, haukutaankin kirjeen vastaanottaja jne.

Pepe jatkaa Lisan viettelemistä sänkykamarin puolella. Outhier, joka on ihmetellyt Lisan viipymistä, saapuu paikalle. Pepe ja Lisa baldakiinisängyssä, Pepe piilossa, Lisa keskustelee verhon raosta Outhierin kanssa, teeskentelee sairasta. O mittaa kuumetta jne.

Peppina tulee kamariin, etsii Pepeä. Tuomari T juoksee perässä sisään, selviää nopeasti humalastaan kun näkee O:n.

Tuomari T ja Outhier. Outhier vaatii T:tä ryhtymään toimenpiteisiin Pepeä ja Peppinaa vastaan, uhkaa velan irtisanomisella. T vastustelee, koska uskoo, että Peppina on ihastunut häneen. Outhier juo liikaa viiniä ja nukahtaa.

Yökohtaus: Pepen ja Peppinan kamari. Parinvaihto. Pepe lähtee Lisan luo. T tulee Pepen tilalle.

Aamu Venusvuoren majatalossa. Lähetti saapuu tuoden pilkallisen ja vihaisen vastauksen eiliseen väärennökseen. Kun Outhier vielä nukkuu, ottaa T sukulaismiehenä kirjeen vastaan ja tietenkin lukee sen yhdessä Peppinan kanssa. Pepe ja Lisa tulevat omasta kamaristaan. Sanailua puolin ja toisin, mutta yhteinen vihollinen Outhier alkaa heräillä. Outhier-parasta tehdään pahnoilla röhkivä maalaissika, niin kuin hänet on Akatemian sihteerin vastauskirjeessä kuvailtu. T saa velkansa anteeksi.

Piiritanssi (rondeau) "sian" ympärillä.

Pepe ja Peppina häipyvät tiehensä. Kapakkalasku jää maksamatta.

Loppuun Oikeamielinen Moraliteetti: Kutinaa alapäässä. Tuomari T ja Lisa ovat saaneet veneerisen taudin Pepeltä ja Peppinalta.

* * *

OUTHIER: Tämä... tämä on täydellinen, ihana, kaunis. Mutta kuollut. Kovin kuollut. Mitä tehdään? Painetaanpa kiinni. Kas noin. Ja nimilappu kirjoitetaan kauniisti kaunokirjoituksella.

PEPE & PEPPINA kävelevät ohi ja pysähtyvät katsomaan avoimestaikkunasta. Ilveilevät.

OUTHIER: Oi, luonto. Oi, nuoruus. Huoruus! Minä teidät... (kiskoo sisään)

PEPE: Kyllä me vähemmälläkin!

PEPPINA: Ja sitäpaitsi se on niin että te olette yksi ihramaha. Rapamaha lättisika!

OUTHIER: Otatkos korvilles lunttu! Helvettiin!

PEPE: (nuuskaisee kannua) Kaniikki on kannusta kännännyt. Hännän suuhun työntänyt. Missä maine, kunnia? Torilla puhutaan kohta. Ai-jai.

OUTHIER: No ei se ole tosi ollenkaan. Asiaa? Vai onko?

PEPPINA: (istuu perhosten päälle) Ai, perhana pisti perseeseen.

OUTHIER: Minun... tässä mikä onnettomuus. Olen sanaton.

PEPE: Lepakkoja päässä. Lähdetään.

PEPPINA: Rakas Pepe.

PEPE: Rakas Peppina. Moiskis.

(exit)

OUTHIER: Uuniin vaan, tunkiolle. Maine ja kunnia. Piika!

LISA: On mulla nimikin.

OUTHIER: Mikä?

LISA: Herrallakin on nimi?

OUTHIER: Mikä?

LISA: Jää vissiin seuraavaan näytökseen. No?

OUTHIER: Nämä pois.

LISA: Mun hyvä jumala. Nehän on ihan resuina. Niinkuin herra on niitä kerännyt ja laittanut. Vuosikaudet. Istuiko herra niiden päälle? Vahingossa tietenkin. Minä noita neuloja kyllä tarvitsisin.

OUTHIER: Vie kaikki. Pois silmistä. Minä olen loppu.

LISA: Mutta ruoka on kohta valmis. (exit)

OUTHIER: (kirjoittaa kovassa touhussa) .. rakas ystäväni, esitelmästä ei tule mitään. Vuosien työ on mennyt hukkaan, meni sekunnissa, kaikki on lopussa...

jne.

* * *

Perhosia Venusvuorella on eräänlainen uudelleenkirjoitettu malli Ranskan vallankumouksen aikaisista, papiston kustannuksella pilailevista näytelmistä. Tämän tyyppisiä intermezzoja kirjoitettiin 1700-luvun alkupuolella vakavien oopperaesitysten väliajalle - niistä kehittyi italialainen koominen ooppera (buffa) tyyppihahmoineen. Esimerkiksi Pepe&Peppinopariskuntaa vastaava vähän hienostuneempi muunnelma on Taikahuilun Papageno&Papagena.

Takaisin sivulle Proosa