Autosi hyvinvonnistahan tässä on kysymys

Matti Ylipiessa:

Synopsis eli hahmotelma

Autosi hyvinvoinnistahan tässä on kysymys

Eletään vuotta n+1 pohjoisessa hyvinvointivaltiossa. Auto koetaan ja julistetaan ihmisen perustarpeeksi, ja niinpä autojen huolto- ja korjaustoiminta onkin järjestetty yhteiskunnan "ilmaispalveluna" ...

Hra X.n autoon tulee takuuaikana vika, ja hän yrittää saada sitä kunnalliseen autohuoltoon.

Soittamalla ei pääse oikein läpi, ja vihdoin hänelle tarjotaan autonhuoltoaikaa 4 kuukauden päähän. Kun vika on valoissa, ja on syksy, herra X:n on turvauduttava autopuoskarin antamaan valohoitoon. Auktorisoimaton hoito: poliisi ratsaa, sakot tulee, lisäksi takuu loppuu. Laiton, sinänsä toimiva lamppu otetaan pois.

Vanha rouva Y tulee hakemaan autookista lasinpesunestettä. Resepti on vanhentunut. Lihava ja ilmiselvästi upporikas autookinpitäjä vinoilee Y:lle ja syyttää tätä huijausyrityksestä. Poliisi hakee Y:n.

Z käy autovalmennuksessa muiden autonostopäätöksen tehneiden kanssa. Poljetaan jarrua, mutta ei liian kovaa, opetellaan sisäänajoa.

X pääsee vihdoin kunnalliseen autohuoltoon. Ongelma on vaikea, autotohtori K. sanoo, täytyy konsultoida, kirjoittaa uuden ajan juhannuksen jälkeen. Niinpä X vie autonsa yksityiseen, auktorisoituun autohuoltoon. X:n yllätykseksi siellä on samainen K. Nyt lamppu löytyy, mutta lasku on "aika suuri."

Z on saanut uuden auton ja käyttää sitä autoneuvolassa sisäänajotarkastuksessa. Neuvolan autohoitaja suhtautuu epäillen Z:n kykyihin autonsa huoltajana, määrää tämän salaiseen seurantaan. Z:taa ratsataan jatkuvasti, kunnes hänen hermonsa palavat. Z tuomitaan sopimattomaksi autonomistajaksi ilman valitusosoitusta.

Vakavampien auto-ongelmien hoitamiseksi kunnat ovat perustaneet autohuollon kuntainliiton keskusautokorjaamon. Ko. organisaation hallituksen kokous ajautuu riitaan, koska ei päästä yksimielisyyteen mitä investointeja on tehtävä hoitotakuun 6 kuukauden tavoitteeseen pääsemiseksi. Joka tapauksessa, kuntainliiton keskusautokorjaamon hallintojohtaja ja ylimekaanikko todistavat, peruskuntien maksuosuutta ON korotettava, jotta velvoitteista selvittäisiin. Myös K käyttää puheenvuoron, jossa kannattaa julkisen ja yksityisen palvelun yhteispelin edelleenkehittämistä.

X:n autossa on taas sama vika, ja se on joutunut (pahamaineiseen) keskusautokorjaamoon. X.ää pomputetaan osastolta toiselle, paperit hukkuvat matkalla, ja lopuksi auto todetaan korjauskelvottomaksi. X painostetaan kirjoittamaan osanluovutustestamentti. X:n auto puretaan, käyttökelpoiset osat myydään, ja kuntainliiton hallitus lentää ns. opintomatkalle lämpimään maahan.

Y ottaa kyytiin autottoman Z:n. Z kertoo, että häneltä otettiin auto pois, koska jne.

Y kertoo, että hänen on käsketty viedä vanha autonsa autoterminaaliin, jossa se saa hyvää terminaalihoitoa ja museoidaan. Todellisuudessa terminaalihallia ei ole ollenkaan, on vain mutainen piha täynnä ruostuneita autonromuja, joilla autohoitajaksi opiskelevat rällääävät ympäriinsä.

X, Y ja Z seisovat linja-autopysäkillä. Autookinpitäjä ajaa uudella autollaan ohi ja roiskuttaa rapaa päälle. Kuntainliiton "opintomatkalaisia" lentokentältä tuova luksusbussi pysähtyy, ja humalaisia autotohtoreita ja -hoitajia laskeutuu pysäkille. Taksi tilataan, ja iloinen seurue jatkaa matkaansa. Lopulta saapuu vanha, matkustajia täyteen tungettu, savuttava ja yskivä linja-auto, joka ottaa X:n, Y.n ja Z:n kyytiinsä. Ylämäessä on aina noustava pois kyydistä.

Takaisin sivulle Proosa