Pääkirjoitus
Syntymäpäiviä ja tekijöitä


Kirjoittajaryhmä Ringin kotikaupunki Kemi viettää tänä vuonna 150-vuotisjuhlaa. Keväällä Kemin kaupunginteatteri päätti antaa kemiläisille oivallisen syntymäpäivälahjan, yhteistyössä kemiläisten järjestöjen ja kerhojen kanssa teatterilaiset suunnittelivat mykistävän hienon ohjelman. Oli laulua, tanssia, puhetta, tarinoita, monenlaisia esityksiä. Me rinkiläisetkin olimme mukana tarinoillamme. Meidän osuutemme oli kirjoittaa Kemin ”Haavoista”, pääsimme myös estradille esiintymään.

Syntymäpäivät innoittivat jäseniä niin, että perinteiselle kesärunotuokiollemmekin kirjoitimme Kemi-aiheisia runoja. Joku kirjoitti ulkopuolisin silmin katsottuna, joku miten on kokenut kaupungin, mitä se antaa ja merkitsee, joku taas kuvaili kaupunkimme kulkijoita, meren merkitystä, ja mielikuvituskaan ei jäänyt paitsioon. Cafe Hertta oli täynnä innostuneita kuulijoita. Vaikka Ringillä ei nyt olekaan kirjanjulkistamisvuosi, emme ole unohtaneet kirjoittamista, Kahvila Rinki jatkaa toimintaansa kerran kuussa uusin tekstein, ja niinpä toivommekin, että saisimme mukaan uusia ennakkoluulottomia kirjoittajia. Viime vuonna julkaistua antologiaa, Jälkiä, on vielä saatavana kirjoittajilta. Myös yhteistyömme Kemin kirjaston kanssa jatkuu Novellikoukun merkeissä. Mukavaa on ollut huomata, että paikalliset toimijat ja yhdistykset pyytävät Rinkiä ja rinkiläisiä esiintymään, vierailuille heidän tapaamisiinsa ja yhteistyöhön kanssaan.

Kirjoitan, jotta tiedän mitä ajattelen”, näin on kirjailija Mirjam Kälkäjä sanonut. Useimmat kirjoittajat varmaan yhtyvät näihin sanoihin. Ehkä sitä todistaa osin myös suuri kirjoittajien ja julkaistujen kirjojen määrä Lapissa. Lapin Kirjallisuusseuran vuotuinen Tekijöiden päivä pidetään tänä vuonna Kemissä 30. päivänä marraskuuta. Ringin emännöimään tapahtumaan on ilmoittautunut lähes kaksikymmentä tänä vuonna kirjansa julkaissutta kirjailijaa. Mukana on runokirjoja, romaaneja ja lastenkirjoja eli esittelyssä on monipuolista kirjallisuutta. Päivillä tavataan myös toisia kirjoittajaryhmäläisiä sekä paikallinen kustantaja kertoo kustantamiseen liittyvistä asioista. Päivän lopuksi rinkiläiset pääsevät ääneen omalla osuudellaan runon ja proosan muodossa. Tekijöiden päivänä siis voimme tutustua lappilaisiin kirjailijoihin, heidän tuotantoonsa ja hankkia itsellemme pohjoissuomalaista kirjallisuutta.

Vuosi kuluttaa jo viimeistä neljännestään, joten haluan kiittää kaikkia jäseniämme ja yhteistyökumppaneitamme kuluneesta vuodesta ja toivottaa runsasta kirjallista tulevaa vuotta.


Kemi 3.11.2019

Elsa Partala

Kirjoittajaryhmä Ringin sihteeri


Kuva: Elsa Partala