Kaksi romaania

Anita Myllykoski:

Äijäilyä ja chick litiä

Ansiosidonnainen

Romaani

Kirjoittanut Seppo Saraspää

Karisto 2008

Rakkautta au lait

Romaani

Kirjoittanut Kira Poutanen

WSOY 2009

Tietysti äijäromaani! Räyhäkästä renttuilua tyyliin viina, laulu ja naiset! Seppo Saraspään Ansiosidonnainen (2008), joka on omistettu Morottajan Teboilin muistolle, ei luettuna kuitenkaan vastaa mielikuvaa rentustamiseen keskittyvästä äijäromaanista. Suomalaisissa baareissa istuu niin pienoisparlamentteja kuin olutta kittaavia pörinäporukoita. Romaanin baarissa asenteet lakiin ja oman käden oikeuteen, luontoon ja luonnonsuojeluun, kaveruuteen ja naisiin mitataan miesjoukon kautta.

Romaanin päähenkilö Asko jää työttömäksi. Hän on naisen jättämä alkoholisti, jonka raittius ei kestä kavereiden pyörityksessä. Killerillä ja Jatkoroikalla on hämärähommia, ja heidän avustamanaan Asko päästää pullon pahan hengen irti. Humalassa kierolle Volodjalle esitetty toive naisesta tuo Askon luo Ninan, venäläisen prostituoidun. Heidän suhteensa kuvaus on yksi osoitus kirjailijan humaanista lähestymistavasta. Asko kamppailee epäilysten ja rakkauden ristitulessa. Lopun traagisen tapahtuman kautta Askosta kuoriutuu kunnian mies, eivätkä kaveritkaan ole tunteettomia. Romaanin loppu jää hyvällä tavalla auki: ihmisillä on mahdollisuus selviytyä.

Saraspään Ansiosidonnainen kannattaa lukea lappilaisen kyläyhteisön, sen miesten ja asenteiden kuvauksena. Romaanin avulla voi huomata sellaista, mitä ei näe yhteisön sisältäpäin.

*

Kira Poutasen nuortenkirja Ihana meri sai omaperäisenä anoreksian kuvauksena Finlandia Junior -palkinnon ilmestymisvuonnaan 2001. Nykyisin Poutanen asuu kirjailijana ja kääntäjänä Pariisissa. Tänä vuonna häneltä on ilmestynyt jo kaksi romaania: Kotimatka ja Rakkautta au lait, joka on sekoitus Bridget Jonesia, Sinkkuelämää ja Pretty Womania. Suomalaisessa kirjallisuudessa chick lit on vielä harvinaista. Yksinkertaisimmin määriteltynä chick lit on naisille suunnattua ”hömppäkirjallisuutta”, miljöönä on jokin metropoli ja päähenkilönä trenditietoinen nuori nainen, jonka tärkein tavoite on löytää edustava, seksikäs mies. Sinkkuelämää-sarjan piti alun perin olla parodinen, mutta miten kävikään, fanit ottivat sen tosissaan. Näin käynee myös Poutasen kirjan, vaikka se vaikuttaa yhden elämäntavan parodialta.

Päähenkilö Lara Autio on olevinaan taideopiskelija. Hän muuttaa ensin Nizzaan ja sitten miehen perässä Pariisiin, kun mies on ensin valloitettu kaatuilemalla. Laran itsetunto on samanaikaisesti sekä ala- että ylävireinen. Hän ei näe asemassaan mitään arveluttavaa, koska helppo elämä houkuttelee. Ystävä yrittää olla järjen äänenä, mutta Lara kulkee laput silmillä ja korvilla. Mitä hän oikeasti tietää ”prinssistään”? Uusia pariisilaisystäviään hän kyllä aluksi kritisoi, mutta solahtaa sitten heidän maailmaansa. Pintaelämää vahvemmaksi osoittautuu lopulta ”oikea” rakkaus, mutta kovin kepeästi tuo oivallus syntyy. Ja taas kaadutaan.

Hyvä kirja pitää peiliä lukijansa edessä. Kira Poutasen Rakkautta au lait on niin yliampuva ja huumorilla höystetty, ettei siitä ole vakavasti otettavaksi peiliksi, kuten juurevasta Seppo Saraspään Ansiosidonnaisesta.

23.5.2009

Takaisin sivulle Lukurinki/Kirjaesittelyt