Bongaus 49


Blaise Cendrars, Transsiperialaista proosaa (Prose du Transsibérien et la petite Jehanne de France 1913). Teoksessa Tuskan pääkaupungit. Suom. Olivia Bernier & J. K. Ihalainen. Palladium Kirjat 2001. 

Palladium Kirjat on julkaissut samassa niteessä kahden kirjailijan proosarunoelmat: Blaise Cendrarsin Transsiperialaista proosaa ja Paul Eluardin Köyhien linna. Ensin mainitusta löytyy viittaus Suomeen.

Sveitsiläissyntyinen Cendrars (1887-1961) oli luonnoltaan seikkailija. Vuonna 1913 ilmestyneessä runoelmassa Transsiperialaista proosaa matkataan kaikkialla maapallolla. Kaupungit ja maanosat ovat todellisia, mutta matka tapahtuu mielen täydellisessä vapaudessa. Lennetään myös ”yli tuhansien järvien maan / Jossa yöt ovat mittaamattoman pitkiä”. Alla on todennäköisesti Suomi. Tunnettiinhan Suomi Runebergin Maamme-runon ja matkailukirjallisuuden ansiosta jo silloin ulkomaillakin tuhansien järvien maana. Jos ajan ja paikan rajoista piittaamattomalle teokselle kaivataan täsmennystä, niin Suomi oli runoelman syntyaikaan kyllä Venäjään kuuluva suuriruhtinaskunta.