Bongaus 21

Jakov Grot, Matka Suomessa 1846. Suom. Pekka Hakamies. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran toimituksia 393, 1983.

Sukutaustaltaan saksalainen, Pietarissa syntynyt ja opiskellut Jakov Grot (1812-1893) asui Suomessa vuodet 1840-1852. Hän toimi mm. Helsingin yliopiston venäjän kirjallisuuden ja historian professorina. Grot oli jo aiemmin tutustunut maahamme, koska ”suomalaiset ovat kaikista Venäjän valtakunnassa asuvista kansoista kenties kiinnostavimpia” (s. 15). Hän oli etukäteen opetellut myös ruotsin kielen, jota ilman oli mahdoton osallistua Suomen kulttuurielämään Venäjän vallan aikanakaan. Olihan ruotsi edelleen yliopiston opetuskieli.

Kesällä 1846 Grot matkasi halki Suomen suuriruhtinaskunnan tavoitteenaan nähdä keskiyön aurinko Aavasaksalla. Matkaseurana ja oppaana hänellä oli ”tunnettu suomalainen filologi ja kirjallisuusmies, lääketieteen tohtori Ilja Ivanovits Lenrot” (s. 38). Miehet kulkivat pääasiassa hevoskyydillä, yöpyivät kestikievareissa ja pappiloissa ja tapasivat niin kansaa kuin merkkihenkilöitä. Grot talletti muistikirjaansa matkareitin ja kirjasi havaintojaan kansan tavoista ja yhteiskunnallisista oloista. Hän kuvasi myös tarkasti ne paikat, joissa Aleksanteri I oli matkallaan Pohjois-Suomessa käynyt. Heti kotiin palattuaan hän koosti muistiinpanonsa matkakertomukseksi.

Grotin kuvaus on nykylukijalle elämys. Matkareitti on esitetty niin tarkasti, että se on vieläkin jäljitettävissä ja nähtävyydet tunnistettavissa. Keisarillisessa Aleksanterin yliopistossa ruotsin kielellä opettavan saksalaissukuisen venäläisen professorin ja Kalevalan kokoajan yhteinen matka talonpoikien asuttamaan sisämaahan kertoo havainnollisesti sen, että maamme oli tuolloin todella monikulttuurinen.

Takaisin sivulle Bongaa Suomi!