Uutisia 2012

Tapahtui vuonna 2012

Unkarin kirjallisuus esittäytyi Kemin kirjastossa

Tekijäinpäivä sai kirjailijat ja yleisön liikkeelle

Olen enemmän - yhdessä me olemme enemmän

Kalevilta odotettu esikoiskirja

Elsan näytelmä voittoon Staalon festareilla

Karin hurja kirjoitusvimma

Kesä yllätti syysmukkulan

Martti piti esitelmän

Sodankylässä hiki hatussa kylmästä ja sateesta huolimatta

Prosaistien veijaritarina

Rinki valmistautuu juhlavuoteen

Elsan näytelmä menestyi teatterihelinöissä

Kirja elää, eläköön kirja!

Herkkää runoutta japanilaiseen mittaan

Unkarin kirjallisuus esittäytyi Kemin kirjastossa

Tänä vuonna on julkaistu runsaasti suomennoksia Unkarin kirjallisuudesta. Unkari oli Helsingin kirjamessujen teemamaa, mikä myös oli syynä siihen, että Kemin kirjastossa järjestettiin unkarilaisen kirjallisuuden esittely lauantaina 1.12.2012 yhteistyössä Suomi–Unkari-seuran ja paikallisten kirjailijoiden ja kirjan ystävien kanssa.

Markku Kokkola kertoi Vilmos Kondorin dekkarista Budapestin varjot, joka aloitti vuonna 2008 viiden dekkarin Budapest-sarjan ja on ollut suuri menestys Unkarissa ja herättänyt laajaa kiinnostusta ulkomailla. Kondor on ilmeisesti salanimi, ja Kokkola arvelee kirjan kuvausten perusteella sen työryhmän nimeksi Lars Keplerin tapaan.

Palkittu Vilmos Csaplárin episodiromaani Hitlerin tytär ei ollut Virpi Summan mielestä helppo luettava. Erityisesti nimien käyttö vaati tarkkaavaisuutta. Tarinat ovat värikkäitä. Perehtyminen Unkarin historiaan auttaa teoksen ymmärtämisessä.

Runous on ollut tunnetuinta unkarilaista kirjallisuutta. Eija Janssonin esiteltävänä oli Sándor Weöresin runokirja Kadonnut päivänvarjo, joka sisältää muun muassa satiirisia runoja, teemoja ja muunnelmia sekä yksirivisiä ja muita aforismeja. Weöres oli 1980-luvulla ehdolla Nobelin kirjallisuuspalkinnon saajaksi.

István Örkényn 100 minuuttinovellia on klassikko. Ritva Kokkola esitteli lyhyiden tekstien muotoa, aiheita, merkityksiä ja merkityksettömyyttä. Kokkolalle jäi lukiessa tunne, että kirjailija myös pilailee lukijan kustannuksella. Teksteistä haetaan merkityksiä, joita niissä ei kuitenkaan ole. Jälleen tuli esiin se, että Unkarin historian tuntija saa enemmän irti sisällöstä.

Kari Hanhisuanto kertoi Ferenc Molnárin nuortenkirjaklassikosta Koulupoikia. Teoksessa poikien käyttäytyminen ja auktoriteettien kunnioitus on erilaista kuin nykypäivänä, mutta Hanhisuannosta esimerkiksi kunniakäsitysten kuvaukset olivat hienoja. Hänelle tämä kirja oli miellyttävä ja helppo ensi kosketus unkarilaiseen kirjallisuuteen.

György Dragománin Valkoinen kuningas oli Anne Juvosen mielestä vaikuttava teos. Tekstin pitkävirkkeisyys ei riko tarinaa vaan lisää odotusta: mitä tapahtuu kirjan päähenkilölle, 11-vuotiaalle pojalle, joka odottaa isänsä paluuta? Pahuus ja raakuus ovat läsnä arjessa. Vaikka lukukokemus oli erikoinen ja ahdistava, Juvonen suositteli kirjan lukemista.Kuvasatoa 2012 kuva 8

Tekijäinpäivä sai kirjailijat ja yleisön liikkeelle

Parikymmentä lappilaista kirjailijaa, jotka ovat vuonna 2012 julkaisseet teoksen, oli ottanut vastaan Lapin Kirjallisuusseuran kutsun Tekijäinpäivään. Rovaniemen kirjasto tarjosi tapahtumalle loistavat puitteet, ja yleisöä riitti koko kaksituntisen ajan harmaasta ja kosteasta säästä huolimatta.

Lapponia-salissa tapahtuneen kirjailijaesittelyn jälkeen tekijät levittäytyivät oman tiskinpätkänsä ääreen pitkin Aalto-salia. Kirjallisuusseuran väki haastatteli kutakin vuorollaan, ja yleisöllä oli mahdollisuus tehdä vaikkapa joululahjahankintoja monipuolisesta kirjatarjonnasta. Myös Kirjoittajaryhmä Rinki oli mukana tuoreella antologiallaan. Rinkiläisistä kirjailijoista uutuusteostaan olivat esittelemässä Kari Hanhisuanto, Virpi Summa ja Kalevi Sipola.

Olen enemmän - yhdessä me olemme enemmän

Kirjoittajaryhmä Ringin 18. antologian Olen enemmän julkistamistilaisuus Kemin kaupunginkirjastossa 1.11.2012 keräsi runsaasti yleisöä, muitakin kuin rinkiläisiä. Antologiassa on 24 kirjoittajan tekstejä 200 sivun verran. Mukana on proosaa, lyriikka, draamaa, esseita, kolumneja ja laululyriikkaa. Tekstit on jaettu kuuteen eri aihepiiriin, ne ulottuvat muistoista tulevaisuuteen ja käsittelevät monenmoisia elämisen kysymyksiä.

Kirjan esitteli toimituskunnan jäsen Anita Myllykoski. Toimituskunnan muina jäseninä ovat olleet Saara Heikkinen ja Anna Kyrö.

Kirjoittajan näkökulman toi esille Mikko Heikkinen, joka totesi puheenvuorossaan mm.:

- Antologiamme nimi Olen enemmän on minulle yhtäaikaa kysymys ja toive. Voiko kirjoittamalla olla enemmän? "Sanat ovat maailmani raja", sanoi Wittgenstein. Kirjoittaminen vie maailman raja-alueille ja ehkä niiden yli. Sanat kartoittavat ajatuksia, toimivat avaimina; teksti laajentaa toimintasädettä. Kirjoittaminen vie ihmiskokemuksen äärimmäisestä yksityisyydestä kohti sen jaettavuutta ja yhteisyyttä. Lähes jokainen teksti ja varmasti jokainen antologiamme teksti vastaa kysymyksistä suurimpaan: "Mitä on olla ihminen?" Tekstit kysyvät minulta tuota kysymystä yhä uudelleen: "Missä ovat ihmisen rajat?" Kuvasatoa 2012 kuva 7

Kalevilta odotettu esikoiskirja

Ringin konkarijäsenen Kalevi Sipolan novellikokoelman Ristiinnaulitut julkistamistilaisuus pidettiin Kemin kaupunginkirjastossa 17.10.2012. Kymmenen novellin 150-sivuinen kokoelma on Kalevin esikoinen, mutta pitkän kirjoittajauransa aikana hän on ollut mukana mm. lukuisissa antologioissa ja palkintosijoilla monissa kirjoituskilpailuissa.

Novellit kertovat pohjoisen meren rannalla elävistä ihmisistä ja heidän kohtaloistaan. Tummasävyiset kertomukset ovat kaunistelemattomia ihmiskuvauksia. Niissä vilahtelevat mukana Kemin lisäksi koko Perämeren pohjukka ja tietenkin tehtaat, kuten olettaa voi entiseltä Veitsiluodon laitosmieheltä, nyt jo eläkeläiseltä.

Kirjan on kustantanut kemiläinen Atrain Kustannus.

Lue Mikko Heikkisen arvio kirjasta. Kuvasatoa 2012 kuva 6

Elsan näytelmä voittoon Staalon festareilla

Staalon festarit pidettiin Levillä viidennen kerran syyskuun viimeisessä viikonvaihteessa 2012. Harrastajateattereiden kisa käytiin nyt kolmannen kerran. Yhtenä viidestä kilpailuryhmästä oli Kemiset-ryhmä, jonka Elsa Partala perusti tämän vuoden alussa näytelmälleen Lippu vapauteen. Näytelmä on Elsan käsikirjoittama ja ohjaama, myös taustaäänet ovat hänen suunnittelemiansa.

Tuomarit Matti Saartamo, Eevamarja Rantatalo, Janne Rosenvall sekä Eero Schroderus valitsivat Elsan näytelmän yksimielisesti parhaimmaksi esitykseksi. Käsikirjoitus, ohjaus ja näyttelijöiden työ olivat kiitettävät. Näyttelijöinä Elsalla olivat Airi Niiranen ja Riitta Mällinen Kemistä. Kuvasatoa 2012 kuva 5

Karin hurja kirjoitusvimma

Staalon festarit pidettiin Levillä viidennen kerran syyskuun viimeisessä viikonvaihteessa 2012. Harrastajateattereiden kisa käytiin nyt kolmannen kerran. Yhtenä viidestä kilpailuryhmästä oli Kemiset-ryhmä, jonka Elsa Partala perusti tämän vuoden alussa näytelmälleen Lippu vapauteen. Näytelmä on Elsan käsikirjoittama ja ohjaama, myös taustaäänet ovat hänen suunnittelemiansa.

Tuomarit Matti Saartamo, Eevamarja Rantatalo, Janne Rosenvall sekä Eero Schroderus valitsivat Elsan näytelmän yksimielisesti parhaimmaksi esitykseksi. Käsikirjoitus, ohjaus ja näyttelijöiden työ olivat kiitettävät. Näyttelijöinä Elsalla olivat Airi Niiranen ja Riitta Mällinen Kemistä.

Kesä yllätti syysmukkulan

Syysmukkulassa vuoden 2012 elokuun viimeisenä lauantaina rinkiläisiä helli aurinko ja lähes kesäinen lämpö. Luonnonhelmassa Karihaaran puutyöväen ammattiosaston majalla kelpasi ottaa rennosti.

Paikalle oli päässyt parikymmentä yhdistyksen jäsentä. Merkittävin ohjelmanumero oli nyyttikestieväiden syönti. Syksyllä ilmestyvän antologian tiimoilta kuultiin tilanneselostus, mutta muutoin aikaa vietettiin vapaan seurustelun merkeissä. Sää houkutteli porukkaa saunarakennuksen portaille. Rohkeimmat kävivät laiturilta kastamassa varpaitaan Kemijoessa. Moni harmitteli, ettei tullut uimavarusteita mukaan. Kukapa olisi arvannut, ettei kesä ollutkaan ihan vielä ohi.

Syysmukkula toimi hyvänä potkuna syyskuun 11. päivänä Kemin työväenopistossa alkavalle luovan kirjoittamisen kurssille. Kuvasatoa 2012 kuva 4

Martti piti esitelmän

Ringin jäsen Martti Takalo piti Kemin proasniekassa 24.6.2012 juhlaesitelmän, jossa kerrotaan Kemin ortodoksisen kirkon syntyvaiheista. Esitelmä on luettavissa tästä linkistä.

Sodankylässä hiki hatussa kylmästä ja sateesta huolimatta

Lapin Kirjallisuusseuran jo vuodesta 1997 järjestämä kirjoittajakurssi pidettiin jälleen kesäkuun ensimmäisellä viikolla Sodankylässä yhteistyössä kansalaisopisto Revontuli-Opiston kanssa. Vuoden 2012 kurssille rinkiläisistä osallistuivat Irma Melin ja Toini Marjamaa.

Draaman villiintyneeseen puutarhaan kurssilaisia johdatteli teatteriohjaaja/kirjailija Juha Hurme. Pitkään proosaan ja elämäkertakirjoittamiseen opasti kirjailija/kirjoittajakouluttaja Taija Tuominen. Lyhyempi proosa oli vapaa kirjoittaja/kirjoittajakouluttaja Maippi Tapanaisen vastuulla. Lyriikan saloja availi runoilija Riina Katajavuori. Ihan uutena kurssina oli mielipidekirjoittaminen, jota ohjasi kulttuurilehti Kaltion päätoimittaja Paavo J.Heinonen.

Ehkä opiskelulle ja iltatehtäviin paneutumiselle oli hyväksi kolea ja sateinen sää, joka ei houkutellut liikaa ulkoiluun ja laiskotteluun. Silti aikaa jäi rentoutumiseenkin. Niin saunan kuin takkatuvankin piipusta nousi savu joka ilta. Pääasiana kaikilla oli saada mahdollisimman paljon eväitä kirjoittamisen harrastukselleen. Joka ilta atk-luokassa istui ”äänetön kansa” iltatehtäviinsä syventyneitä, tekstejään hiovia ja niitä tulostavia kirjoittajia. Samaan asiaan paneutuva samanhenkinen porukka luo innostuneen ilmapiirin.

Eri ryhmissä yhdessä kirjoittaminen avaa uusia näköaloja, uusia ovia ja ikkunoita. Sähköposti on hyvä keksintö, jonka avulla voi yksin kirjoittamisensa kanssa pähkäilevä vaihtaa ajatuksia uusien ystävien kanssa ja saada palautetta teksteihinsä. Kuvassa oppintunti meneillään Taija Tuomisen ryhmässä. Kuvasatoa 2012 kuva 3

Toini Marjamaa

Prosaistien veijaritarina

Kemin prosaistien Konsultin kompurointi Lapin emiiriksi (Nordbooks 2012) ilmestyi jatkokertomuksena Meri-Lapin Helmessä kesällä 2011. Veijaritarina julkistettiin kirjana Kemin kirjastossa 2.4.2012. KirjailijatKari Hanhisuanto, Eija Jansson, Ritva Kokkola, Jorma Koski, Jussi Siirilä ja Virpi Summa virittelevät humoristisesti koukkuja ajankohtaiseen aiheeseen, kuntaliitoksiin.

Äiti silitteli Urhon selkää ja kuiski korvaan rauhoittavasti.

- Yksi kunta, yksi johtaja, hän supatti. – Niinhän met sovimma.

- Mutta kun kaikki kiusaa.

- Otat sen mikä sulle kuuluu. Ja minun pojalle kuuluu kaikki. (s. 71)

Kuntaselvitysmies Urho Lillukan ympärillä häärii raivostuneita entisiä kunnanjohtajia, turvamiehiä ja tietysti naisia. Miten onnistuukaan virastojen hajasijoitus Lapin suurkunnassa?

Julkistamistilaisuuden aluksi Kari Hanhisuanto lauloi kaksi laulua, minkä jälkeen jokainen kirjoittaja kertoi kokemuksiaan prosaistien yhteistyöstä ja kirjoitusprosessista. Koska lehdessä julkaistu jatkokertomus piti rajata tiettyyn merkkimäärään, sisällön karsiminen oli työläintä. Kirjoitusjärjestys arvottiin, ja aloittaja, Eija Jansson, valitsi aiheen. Jokaisella oli rajoituksista huolimatta mahdollisuus leikitellä omalla tyylillään.

Kirja on Eija Janssonin sanoin myös Kemin prosaistien käyntikortti, koska kirjoittajat esitellään lukujen lomassa. Prosaisteihin kuuluu myös Siiri Magga-Miettunen, mutta hänellä ei ollut mahdollisuus osallistua jatkokertomukseen.

Rinki valmistautuu juhlavuoteen

Kirjoittajaryhmä Ringin vuosikokouksessa 20.3.2012 siinteli jo juhlavuosi 2013, jolloin Rinki täyttää pyöreät 40 vuotta. Valmistautuminen juhlavuoteen ja siihen liittyvien tapahtumien suunnittelu kirjattiin toimintasuunnitelmaan, vaikka mitään konkreettisia päätöksiä ei vielä tehty.

Kuluvana vuonna jatketaan yhteistyötä Kemin työväenopiston kanssa luovan kirjoittamisen kurssin muodossa. Omana toimintana järjestetään kulttuuriin liittyviä tapahtumia kuten teatterivierailuja ja pidetään perinteinen jäsenistön tapaaminen "syysmukkula". Syksyllä ilmestyy myös Ringin 18. antologia, jonka tekstejä parhaillaan kootaan.

Ringin puheenjohtajana jatkaa Anna (Annukka) Immonen, varapuheenjohtajana ja mediavastaavana Anita Myllykoski, sihteerinä Elsa Partala, taloudenhoitajana Toini Marjamaa ja nettivastaavana Saara Heikkinen. Hallituksen varsinaisiksi jäseniksi valittiin Kaija Koivisto, Virpi Summa, Tuula Sykkö, Saara Heikkinen, Anna Kyrö ja Martti Takalo sekä varajäseniksi Mikko Heikkinen, Terhi Suomela ja Kalevi Sipola.

Elsan näytelmä menestyi teatterihelinöissä

Harrastajateatterilaisten 9. teatterihelinöissä, jotka pidettiin Posiolla 16.3-18.3.2012, nähtiin kaikkiaan kolmetoista teatteriesitystä. Helinöihin osallistui viisi harrastajateatteriohjaajien täydennyskoulutukseen osallistunutta ohjaajaa, heistä yksi ohjaajakokelas oli rinkiläinen Elsa Partala.

Elsan käsikirjoittama ja ohjaama näytelmä Lippu vapauteen sai Posiolla erinomaiset arvostelut. Kahden naisen dialogissa Meri-Lapin Estradin näyttelijät Airi Niiranen ja Riitta Mällinen (kuvassa) näyttivät osaamisensa ja saivat yleisön kyyneliin. Elsa palkittiin tunnollisesta opiskelusta ja taidokkaasta ohjauksesta Pentik Oy:n lahjoittamalla henkilökohtaisella stipendillä. Lippu vapauteen –näytelmä kertoo hylätyksi tulemisen traumoista ja anteeksiantamisen vapauttavasta vaikutuksesta.

Harrastajateatteriohjaajien täydennyskoulutuksen järjestäjänä toimi Opintokeskus Kansalaisfoorumi. Se oli jatkoa aikaisemman teatterikasvatuksen peruskoulutukseen. Täydennyskoulutuksessa annettiin välineitä tekstin tai idean siirtämiseen näyttämölle ja haettiin omaa kieltä. Opetus tapahtui viitenä viikonloppuna Rovaniemellä. Kuvasatoa 2012kuva 2

Kirja elää, eläköön kirja!

Perinteinen paperinen kirja ei ole kuolemassa! Se oli tärkein johtopäätös Pohjois-Suomen kirjailijapäivillä Kemissä 26.-29.1.2012. Sitä todistivat päivien yhteydessä järjestetyt kuuden kirjan julkistamistilaisuudetkin, mukana myös rinkiläinen Virpi Summa runoteoksellaan Päivänkaaressa hopeaa.

Kemin kulttuurikeskus antoi kirjailijapäiville osallistuneille kirjailijoille sekä kirjoittamisen ja lukemisen ystäville upeat puitteet. Päivien teemana oli Kohtaaminen, ja teema toteutui myös käytännössä. Kuultiin esitelmiä kirjailijan työstä ja asemasta, keskusteltiin innolla kirjailijan julkisesta minästä ja brändäyksen tarpeellisuudesta tai tarpeettomuudesta.

Osanottajille vaihtoehtoisissa keskustelutilaisuuksissa puitiin mm. kirjan elinkaarta, eräkirjallisuutta sekä kolmannessa ryhmässä pohjoista kirjallisuutta yhdessä kansainvälisten vieraitten kanssa. Paneelikeskustelussa kuultiin neljää kirjailijaa, esitettiin kysymyksiä ja saatiin vastauksia. Viimeinen päivä alkoi hyvän suosion saavuttaneella dekkariaamisaiselle Hotelli Merihovissa. Loppupäivä oli omistettu pienryhmätyöskentelylle sekä Suomen tietokirjailijoiden juhlaseminaarille Lapin taivas ja maa.

Kahtena iltana järjestettiin illanvietto Teatteriravintolassa. Perjantai-iltana ohjelmassa oli rinkiläisten hengentuotteita, laulu- ja soitinyhtye Aikamerkin musiikkiesityksiä sekä islantilaisen Eirikur Örn Norõdahlin äänirunotaidetta.

Kirjailijapäivien osanottajat vaikuttivat tyytyväisiltä saamaansa kulttuuriantiin. Myös kemiläiset järjestäjät saivat reilusti kiitosta onnistuneista päivistä. Päätteeksi julkistettiin, että Lapin ja Oulun alueiden vuorotteluperiaatteeen mukaan seuraavat Pohjois-Suomen kirjailijapäivät pidetään Taivalkoskella 11.-13.4.2014. Kuvasatoa 2012 kuva 1

Herkkää runoutta japanilaiseen mittaan

Virpi Summan toinen runokirja Päivänkaaressa hopeaa ilmestyi vuoden 2012 alussa. Kirjan alaotsikko Kuvia ja ajatelmia tanka- ja haikurunojen muodossa kertoo oleellisen sisällön muotokielestä. Pohjolan Sanomien arvostelija Marjatta Valli kirjoitti lehdessä: "Taiteilijan nöyryys riisuu aseista. Näitä pieniä, tarkasti japanilaiseen tavukuriin rakennettuja runoja maistelee rauhallisesti. Kaikki turhat sanat ovat poissa."

Lue Anita Myllykosken arvio Virpin kirjasta.

Takaisin sivulle Uutisarkisto